fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Nasilni pacient ni hotel zapustiti čakalnice

Na območju policijske uprave so obravnavali 333 oseb, ki so nezakonito prestopile notranjo mejo oziroma niso izpolnjevali pogojev za bivanje na območju Slovenije. Največ, 307, so jih prijeli na območju Posavja (Rakovec, Rigonce, Jareslavec, Dobova, Loče, Velika Dolina, Obrežje, Slovenska vas, Nova vas, Mihalovec), 26 pa na območju policijske postaje Metlika (Suhor pri Metliki). Postopki s tujimi državljani še niso zaključeni.

Metliški policisti so v petek zjutraj pri Suhorju ustavili kombinirano vozilo belgijskih tablic, ki jim je bilo sumljivo. Tik preden so do vozila prišli policisti, je iz kombiniranega vozila stekel voznik in se policistom izgubil izpred oči. Pri pregledu vozila so ugotovili verjeten razlog, da se mu je tako mudilo – 17 državljanov Turčije, osem Iraka in en Sirije, ki niso izpolnjevali pogojev za prestop notranje meje. Neznanega voznika še iščejo.

Policisti so pri poostreni mejni kontroli pri Slovenski vasi kontrolirali osebno vozilo nemških tablic, ki ga je vozila 23-letni državljan Tadžikistana. V avtu je peljal šest državljanov Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za prestop notranje meje. Voznika in osebni avtomobil so zasegli, v delo so se vključili kriminalisti. Tujce so v obravnavo prevzeli policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe na Obrežju.

Prometna varnost

Policisti so obravnavali dvajset prometnih nesreč z materialno škodo (od tega je bilo dvajset povoženj divjadi) ter tri z lahkimi poškodbami.

Šentjernejski policisti so v nedeljo popoldne obravnavali prometno nesrečo v naselju Drča. Šestletnik s 50-kubičnim kros motorjem je vozil po travniku, nato pa pred vključevanjem na glavno cesto padel, domnevno zaradi osebnega avtomobila pred njim. Do trka sicer ni prišlo, se je pa otrok pri tem lažje poškodoval.

Iz številke 112 so v nedeljo zvečer, okoli pol osme, obvestili policiste na št. 113, da se je na Poganški ulici v Novem mestu voznik zaletel v drevo. Na kraju so posredovali gasilci in reševalci, policisti pa so zalotili 27-letnega voznika brez vozniškega dovoljenja. Vozil je neregistriran avto, ki je bil v nesreči popolnoma uničen, rezultat preizkusa alkoholiziranosti pa je pokazal 0,61 mg/l alkohola v izdihanem zraku. V nesreči se je lažje poškodoval, policisti pa bodo zanj napisali več plačilnih nalogov zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov.

Policisti iz Dolenjskih Toplic so v soboto zvečer v Zalogu kontrolirali 21-letnega voznika osebnega avtomobila. V postopku so ugotovili, da vozi avto brez veljavnega vozniškega dovoljenja – dovoljenje mu je poteklo, ker ni opravil zdravniškega pregleda – zato so mu ga zasegli. Prisotnosti alkohola niso ugotovili.

Javni red in mir

Policisti so obravnavali štirinajst kršitev javnega reda in miru ter še triindvajset drugih dogodkov iz področja javnega reda.

V petek zjutraj so novomeški policisti posredovali na Glavnem trgu, kjer so se pripravljali na javno prireditev, pri tem pa uporabljali zvočne naprave pred začetkom prireditve oziroma v nasprotju z veljavnim dovoljenjem. Zaradi suma kršitve zakona o javnem redu in miru obravnavajo eno fizično in eno pravno osebo. Postopki še niso zaključeni.

V petek, nekaj po deseti uri zvečer,  so policisti posredovali zaradi prijave kršitve javnega reda in miru z glasno glasbo v Škocjanu. Vzpostavili so javni red in mi, ko so odšli, pa je 42-letnik ponovno začel z glasno glasbo. Ali je temu botroval sum, da je pod vplivom alkohola, samo domnevajo. Prislužil pa si je dve položnici.

V soboto zvečer so policiste klicali iz novomeškega urgentnega centra zaradi nasilnega pacienta, ki ni hotel zapustiti čakalnice. Izkazalo se je, da se je 32-letni iz Stranske vasi nasilno vedel do zdravstvenega osebja, nanje vpil in jih zmerjal. Napisali so mu plačilni nalog.

Novomeški policisti so v noči iz petka na soboto izrekli prepoved približevanja 48-letniku, ki je kršil javni red in mir, kar naj ne bi bilo prvič. V postopku so ugotovili še zgodovino psihičnega in občasno tudi fizičnega nasilja, ob prisotnosti alkohola. Po podanem predlogu za pregon kaznivega dejanja nasilja v družini so policisti 48-letniku izrekli ukrep prepovedi približevanja ter tako zaščitili žrtev pred nasiljem.


Ukrepali zoper več kršiteljev

V nedeljo zvečer so novomeški policisti posredovali v Brezju zaradi prijav glasne glasbe. Kršitelje so opozorili. Posredovali so tudi zaradi spora in groženj med dvema osebama, zato so 30-letniku napisali plačilni nalog. Pred tem so uvedli postopek o prekršku zoper 19-letnika, ki je v istem naselju kuril oblačila in s tem zadimil okolico. Nekaj kasneje so morali nazaj v naselje zaradi več prijav groženj, tudi z orožjem. Predstavili so jim dve diametralno nasprotni zgodbi, obe skupini pa sta se namenili podati kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja groženj.

V noči iz nedelje na ponedeljek je v Žabji vasi skupina moških obstopila 31-letnika, prišlo je do prerivanja, nakar je 31-letnik odšel domov. Vse okoliščine dogajanja še niso jasne. Policisti primer še preiskujejo zaradi sume kršitve zakona o javnem redu in miru.

V noči iz nedelje na ponedeljek je več patrulj posredovali v Straži pri Raki zaradi prijav fizičnega nasilja in groženj s sekiro. Izkazalo se je, da so prijavitelji v strahu ob prijavi pretiravali in do kršitve ni prišlo. Preučujejo prekršek iz področja lažne naznanitve oziroma zlorabe številke 113.

Kriminaliteta

Med vikendom so policisti obravnavali 49 različnih dogodkov iz področja kaznivih dejanj. Od tega sta bili dve prijavi groženj, dva ropa, štiri tatvine, trinajst poškodovanj tuje stvari in šestnajst različnih vlomov.

Prijeli vlomilca

V soboto, okoli pol enajste zvečer, so policiste obvestilo o vlomu v trgovino v Škocjanu, ki je v teku. Policisti so na kraju prijeli 37-letnika iz Škocjana, ki je kazal očitne znake opitosti. Najprej je razbil steklena vhodna vrata trgovine, nato pa hotel razbiti še notranja vrata – menda si je zaželel alkoholnih pijač. Dokončanje dejanja in še več povzročene škode so mu preprečili občani, ki so ga zadržali do prihoda policistov. Osumljencu so pomagali še reševalci, saj se je pri dejanju porezal. Po zaključku postopka ga bodo kazensko ovadili.

Vlomi in tatvine

Krški policisti so v petek obravnavali vlom v zidanico v Podbočju. Po prvih ugotovitvah so vlomilci odnesli televizijo, nekaj mesa in kuhinjske posode, pri tem pa iz sodov iztočili še približno 600 litrov vina. Lastnikom so naredili za okoli dva tisoč evrov škode.

V petek zvečer so brežiški policist opravili ogled kraja vloma v vikend v naselju Rajec. Storilci so v zadnjih dneh na silo vstopili v prostore, jih pregledali in odnesli nekaj baterijskega orodja znamke Makita in kosilnico na nitko znamke Stihl. Lastnikov so povzročili za okoli tisoč evrov škode.

V Stranski vasi pri Semiču so v petek zvečer ugotovili, da so neznanci med osmo in pol enajsto zvečer odpeljali 450-kubični kros motor, znamke KTM SXF, letnik 2024. Lastnika so oškodovali za okoli dvanajst tisoč evrov.

Trebanjski policisti obravnavajo vlome v avtomobile. V soboto in nedeljo dopoldne so jih klicali na Cankarjevo ulico v Trebnjem, kjer so storilci v zadnjih dneh vlomili v starejšega golfa in iz njega iztrgali avtomobilski računalnik. Ocenjujejo, da je škode za okoli pet tisoč evrov. Na isti ulici je bilo vlomljeno še v Škodo, od koder so odnesli denarnico z nekaj denarja in dokumenti – lastniku so povzročili za okoli petsto evrov škode – ter v VW Passat, od koder niso nič odnesli, lastniku pa kljub temu naredili za nekaj sto evrov škode.

VIR: PU NM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih