fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Ostalo

Podražitev novomeških vrtec

Na zadnji redni seji občinskega sveta so svetniki sprejeli Sklep o določitvi cen programov in rezervacij v javnih vrtcih in vrtcih s koncesijo Mestne občine Novo mesto. Cene novomeških vrtcev so tako od 1.4.2021 višje, in sicer za prvo starostno skupino za 4,8 odstotka, za drugo starostno skupino pa za 4,3 odstotka. Pri obeh obšolskih vrtcih pa se cena za obe starostni skupini zviša za 4,9 odstotka.
Vzrok za posredovanje novega predloga cen s strani novomeških vrtcev je bistveno povišanje stroškov dela in je nastalo na podlagi sprejetega Dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju ter spremembami Zakona o minimalni plači oz. sklepa o uskladitvi minimalne premije kolektivnega dodatenga pokojninskega zavarovanje za javne uslužbence.

Glede na to, da so trenutne veljavne cene vrtcev bile prejete že aprila 2019 in se potem v letu 2020 niso spremenile, kljub povišanju stroškov dela je sedaj nujno, da se sprejme predlagane cene vrtcev v višin.


Še vedno ostajajo nekatere ugodnosti


Občinska uprava si prizadeva, da bi bile cene vrtcev čim bolj spremenljive za starše, vendar je potrebno, da se elementi cene spremenijo, da vrtci delujejo nemoteno.

Še vedno ostaja, da starši, da starši, za katere je MONM dolžna kriti del cene programa vrtca, za prvega otroka plačajo v programu I. starostnega obodbja za 10 % nižjo ceno ter v programu 2. starostnega obdobja za 8 % nižjo ceno programa njim določenega dohodkovnega razreda. Poleg tega ostaja, da lahko enkrat letno, in sicer v času od 1. junija do 30. septembra starši uveljavijo rezervacijo zaradi počitniške odsotnosti otroka in tako plačajo le 50 % znjim določenega dohodkovnega razreda. Če imajo starši najet stanovanjski kredit, še vedno velja, da plačajo za en dohodkovni razred nižjo ceno programa.
K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih