fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

POLHOVA MAST / OLJE tradicionalno ljudsko zdravilo

Vsi vemo, da zdravje ne prihaja iz tabletke antibiotika. Prej lahko rečemo, da je to, kot pravi stari ljudski pregovor, izjema, ki potrjuje pravilo. Zavedanje ljudi za koristi uporabe naravnih in tradicionalnih izdelkov, brez prisotnosti strupenih kemikalij, strmo narašča. Takšni izdelki uspešno dopolnjujejo klasične metode zdravljenja in jih v nekaterih primerih tudi nadomeščajo. Vez človeka z naravo postaja vedno močnejša.

V naši bogati zakladnici tradicionalnega zdravilstva ima polhovo olje, ki ga v nekaterih predelih Slovenije imenujejo tudi polhova mast, znanstveno poimenovano Glis glis Oleum, prav posebno mesto.

Prvi zapisi o njem segajo v 16. stoletje, ko je sienski zdravnik Pietro Andrea Mattioli, ki je deloval tudi v Gorici, v svojih medicinskih knjigah pisal o polhovem olju kot zdravilu za številne bolezni. V današnjem času, o zdravilnih učinkih polhovega olja, najdemo zapise priznanih zeliščarjev kot so pater Ašič, Ivan Maršič, Jože Majes in drugi.

Polhovo mast oziroma polhovo olje, se v naših krajih že stoletja uporablja v tradicionalni ljudski medicini pri negi suhe, poškodovane in zahtevne kože, pri opeklinah, kožnih atopijah, herpesu, odrgninah, brazgotinah, strijah, aknah, izpuščajih, pleničnih izpuščajih, pri negi hemoroidov, negi zaprtih ran, pri vnetih ušesih, razjedah želodca, pri kašlju in bolečinah v prsih kot tudi v prehrani.

Zaradi svojega ugodnega delovanja se je olja skozi zgodovino prijel tudi naziv »tekoče zlato«. Njegove pozitivne učinke potrjujejo tako novodobne raziskave kot medicinska stroka.

Dvojno poimenovanje kot mast ali olje izhaja iz dejstva, da je polhova maščoba, podobno kot ribje olje, v tekoči obliki.Novodobne raziskav so pokazale na kakovostno sestavo olja, odgovorno za njegove koristi in učinke na kožo ter splošno počutje ljudi.

Olje namreč vsebuje približno 90 % nenasičenih maščobnih kislin, kar je veliko več kot druga jedilna olja (od 70 do 85 %). Vemo, da je vloga nenasičenih maščob (ali nenasičenih maščobnih kislin) v telesu že dokazano izjemnega pomena. Polhovo olje je bogato tudi z naravno prisotnimi antioksidanti, med drugim z vitaminom E. Iz analize sestave olja lahko povzamemo tudi, da je osnovni farmakološki učinek polhove masti (olja) njeno protivnetno delovanje.

V preteklosti naj bi se polhovo olje po razmeroma visokih cenah prodajalo v lekarne, v današnji čas pa ga je obudilo majhno slovensko podjetje (eNP, Glis Glis; www.glis-glis.com).

Ne le polhovo olje, tudi nekatere druge živalske maščobe v ljudski medicini slovijo po svojih zdravilnih učinkih. Lahko ga primerjamo z maščobo alpskega svizca, ki je uveljavljena v alpskih deželah, izdelke (predvsem mazila) na osnovi le-te pa najdemo tudi v specializiranih trgovinah in lekarnah ter v kozmetičnih pripravkih.

Lepo je vedeti, da se v svetu, kjer ljudje s svetlobno hitrostjo drvimo od narave k tehnologiji, še vedno znamo ustaviti in izbrati tisto, kar je boljše za nas. Naravni izdelki se vračajo v naše domače lekarne in nam, tako kot našim prednikom, dokazujejo svoje delovanje. Seveda pa je končni izbor v naših rokah…

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih