fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Pomagajmo Jožetu Pirhu

33-letni Jože Pirh prihaja iz Novega mesta in je strasten navijač Košarkaškega kluba Krka, Ferrarija in na splošno vseh športov. Že kot otrok se je rodil s cerebralno paralizo.”Govorili so, da ne bom shodil in govoril,”pove. Po 20-ih operacijah se je iz ležečega položaja postavil na noge in shodil pri osmih letih.

Kot otrok je živel na Ratežu. Spomine na otroštvo ima lepe. Nato je sledil prvi šok v njegovem življenju- umrla mu je mama. Z očetom sta se že prej razšla in oče si je našel novo družino. Tako sta s sestro ostala sama. Sledil je drugi šok – oče je pogrešan že od maja 2017. Kot je povedal sta bila zelo navezana.

Jože je v VDC-ju živel 9 let.”Lepo so skrbeli zame, vendar se nisem našel tam. Silil sem ven,” pravi. Da je lahko živel v VDC-ju mu je pomagala tudi občina, saj s svojimi prihodki – invalidsko pokojnino in dodatek na pomoč- ni mogel kriti celotno plačilo garsonjere.

“Ves čas sem se boril in dokazoval, da lahko živim sam”

Stanovanje, v katerem trenutno Jože živi, pripada tudi njegovi starejši sestri. Sestra je želala stanovanje prodati, a Jože ni imel dovolj denarja, da bi jo izplačal zato se je stanovanje prodalo na dražbi. Trenutno čaka na odločbo, kdaj se mora izseliti. Jože je na stanovanje čustveno navezan. “Nekomu ne pomeni nič, meni pa vse!” Kot pravi mu je Občina Novo mesto ves čas pomagala. Župan pozna njegovo problematiko in mu je osebno rekel, da bodo našli rešitev. Vendar Jože vidi edino rešitev trenutno, da občina ustavi dražbo. “Imam lepo mnenje o našem županu.« Ker si VDC-ja ni mogel plačevati sam s svojim prihodkom, mu je pomagala prav občina. Pove, da se je v devetih letih bivanja nabralo okoli 38.000 evrov. In zdaj ko je stanovanje prodano mora svoj delež plačati občini. “Vendar nisem jezen na občino. Vem, da morajo dobiti svoje,”pravi. V primeru, da se stanovanje ne bi prodajalo, mu je občina dovolila, da ostane v njemu do smrti.

“Večkrat padem, ker težko hodim, vendar se poberem in grem dalje. To pa me je prizadelo.”

“Kamor koli grem me vsi poznajo, poznajo mojo zgodbo.« Tudi na družbenem omrežju Facebook ima same pozitivne komentarje. “Zdaj pa so ljudje jezni, ker se dogaja krivica. Bodrijo me. Spodbujajo, da naj se ne predam. Če ne bi imel toliko ljudi, ki me podpirajo, bi že zdavnaj šel na drugi svet«,pove. Še enkrat poudari: “Ne vem, kje bom preživel zimo. Pod nobenim pogojem pa ne grem v Zavod. Hočem biti samostojen.”

Pomoč pri zbiranju sredstev za reševanje stanovanjskega problema

Naslov: OZ RKS Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54a, 8000 Novo mesto

Namen: Pirh Jože

Koda namena: CHAR

TRR: SI56 0297 0025 9477 202, BIC banke: LJBASI2X

Referenca: 00-903085

Sredstva se zbirajo tudi preko SMS sporočil na 1919 z geslom: DOM (za donacijo 1 eur) in DOM5 (za donacijo 5 eur)

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih