fbpx
Mestnik
Poplave 2023 Foto: David Gorinšek
Foto: David Gorinšek
Aktualno Društva Narava & zdravje Novice

Pomoč prizadetim z aplikacijo Poplave 2023

Danes je zaživela posebna spletna aplikacija Poplave 2023, prek katere lahko ponudniki prizadetim na poplavnih območjih ponudijo svojo pomoč. Aplikacija omogoča civilni zaščiti, da ponujeno pomoč usmeri na pravo lokacijo ob pravem času. Dostopna je na spletni povezavi poplave2023.urszr.si, in sicer prek računalnikov in mobilnih naprav.

Aplikacijo je na današnji novinarski konferenci predstavil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, ki je poudaril, da je “pomoč pomembna, a mora biti ciljno usmerjena, koordinirana ter posredovana organizirano“. Curk je glede na razmere na prizadetih območjih v tej fazi k pomoči pozval predvsem obrtnike in podjetnike. “Danes je trenutek, ko moramo očistiti hiše, popraviti poti, ogreti hiše, šele nato prihaja bela tehnika.”

V aplikaciji bo tudi seznam artiklov, ki jih potrebujejo ljudje na prizadetih območjih. Seznam se bo dnevno lahko spreminjal glede na potrebe s terena. Uporabnik bo tako po prijavi na seznamu označil artikle, ki jih lahko ponudi, bodisi odda, bodisi posodi. Nato bo dobil potrditev, da je njegova ponudba sprejeta, v dnevu ali dveh pa tudi informacijo, kje to pomoč potrebujejo oziroma kam točno naj jo usmeri.

Marko Kavčnik iz Prostovoljnega gasilskega društva Podpeč je na konferenci povedal, da je že kar nekaj časa gasilec, a česa takšnega še ni videl. Ljudje mu pripovedujejo, da so v 20 minutah ostali brez vsega. Upa, da bodo dobili dovolj pomoči, saj so hiše mokre. Treba jih je presušiti, obnoviti, delavcev na tem področju pa je v Sloveniji bolj malo, je opozoril.

STA/DB

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih