fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

Ponekod nabrali preko 150 l olja

Namen projekta »Zbirajmo odpadno jedilno olje« je dvig kvalitete življenja prebivalcev na podeželju. Dolgoročna korist bo neposredno na občane z zmanjševanjem onesnaževanja in ekološko osveščenostjo, posredno pa bo vplivalo na razvoj zelenega turizma. Med drugimi pa z reciklažo odpadnega olja izboljšujemo tudi kakovost podtalnih voda in ohranjamo naravo, saj bi olje sicer končalo v naravi in posledično onesnaževalo podtalnico.

Največ olja so zbrali v KS Drska, saj je tam največ gospodinjstev in tudi lokacija zbirne posode je priročna, saj se lahko več občanov ustavi in odlije zbrano olje, pravi Sonja Kolenc iz Komunale Novo mesto. Zbirne posode služijo vsem občanom in odpadno jedilno olje lahko odlije kdor koli. Pomembno je, da olje ne konča v naravi.

»Zaenkrat projekt izvajajo na pilotnem podeželskem območju v MONM. Vzpostavili bomo še več zbirnih lokacij, po eno, tudi v drugih občinah, ki jih pokriva Komunala Novo mesto,« pove Sonja. Med drugimi bo projekt pripomogel k izdelavi novih inovativnih produktov – izdelava eko dišečih sveč.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih