fbpx
Mestnik
migranti
Slika je simbolična.
Aktualno Kronika in policijska poročila Novice

Porabljenih okoli dva milijona proračuna zaradi skoraj 27.000 nedovoljenih prehodov meje

Policija je v prvih sedmih mesecih letos obravnavala 26.871 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je lani v enakem obdobju teh bilo 10.103. Največ je bilo državljanov Afganistana, ki predstavljajo skoraj petino vseh nezakonitih migrantov, sledijo državljani Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije. Do konca julija so na območju novomeške policijske uprave zabeležili skoraj 73 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje, medtem ko so jih na območju koprske uprave obravnavali dobrih 19 odstotkov.

V Novem mestu je policija v prvih sedmih mesecih leta 2023 obravnavala 19.576 nedovoljenih mejnih prehodov, medtem ko je v letu 2022 v istem časovnem obdobju ta številka znašala 2.920.

Vlada je prav ta teden na poslansko vprašanje poslanke SDS Suzane Lep Šimenko v zvezi s stroški, ki jih ima država s prevozi oseb, ki zaprosijo za azil v azilni dom in na druge lokacije, odgovorila, da so za to v letu 2023 do konca junija odšteli dobrih 295.000 evrov. Ob tem so sodišča za sodna prevajanja in tolmačenja v zadnjih osmih letih po podatkih vlade porabila nekaj več kot 1,8 milijona evrov.

STA/DB

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih