fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kultura Novice Ostalo

Porast uporabe e-knjig in drugih spletnih storitev knjižnice Mirana Jarca

V knjižnici Mirana Jarca Novo mesto ocenjujejo, da so lansko leto poslovali dokaj primerljivo letu 2019. V lanskem letu se je uporaba e-knjig in e-virov podeseterila, močno pa se je dvignila tudi uporaba spletnih storitev knjižnice – spletni vpis, spletno podaljševanje članstva, naročanje gradiva preko spletne in mobilne aplikacije. So pa zaradi prepovedi prehajanja občinskih meja v knjižnici zabeležili padec izposoje fizičnih knjig v matični knjižnici. Medtem ko je izposoja v fizičnih knjig v krajevnih knjižnicah in potujoči knjižnici narasla.

Katere knjige so bile največkrat izposojene?

Bojana Medle pravi, da največ se izposojajo knjige za prostoročno branje, kjer so bile v ospredju knjige s seznama lanske bralne značke za odrasle, katere tematika je bil Mladost na stopnicah. »Na omenjeni seznam so bile uvrščene knjige mladih avtorjev, prvenci in knjige z mladimi glavnimi protagonisti in pomladnimi idejami. Sicer bralci še vedno zelo radi posegajo po knjigah Tadeja Goloba in kresnikovih nagrajencih: Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj in Ivana pred morjem Veronike Simoniti. Pri izposoji strokovne literature prednjačijo Partizani Jožeta Pirjevca, pri mladinski literaturi pa Harry Potter, zbirke 5 prijateljev, Dnevnik nabritega mulca in Pasji mož ter stripi,« pravi Bojana.

Spremenila se je tudi struktura uporabnikov

Kot pravi Bojana se je zaradi pomanjkanja osebnega stika z uporabniki in onemogočenega vstopa v knjižnico spremenila struktura uporabnikov. »Zelo veliko se izposodi knjig za prostočasno branje, ni pa več družinskih obiskov, otrok in mladine, zato se tudi v manjšem obsegu izposoja gradivo za predšolske otroke. Prav tako si uporabniki v tem času izbirajo knjige preko kataloga COBISS, zato največkrat izberejo avtorje in zvrsti, ki jih že poznajo, saj je brez osebnega stika in svetovanja knjižničarjev težko izbirati med knjigami, ki jih ne poznajo,« pove Bojana.

Bi knjigo na biciklu? Prostovoljci Novomeške kolesarske mreže prebivalcem osmih krajevnih skupnosti Mestne občine Novo mesto naročene knjige brezplačno dostavijo na dom.
Tema 12. sezone bralne značke za odrasle je bila Mladost na stopnicah. Opravilo jo je največ bralcev doslej – več kot 170, zato so bile knjige z bralnega seznama za bralno značko med bolj iskanimi knjigami v letu 2020.

K.N.

Foto: Knjižnica Mirana Jarca

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih