fbpx
Mestnik
Aktualno PoraVnava

poraVnava SVETUJE: Kaj pomeni odvzem vozniškega dovoljenja?

ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA: Kako ga dobiti nazaj?Pred nekaj tedni me je ustavila policija. Napihal sem 1,25 in pred dvema dnevoma prejel sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja. Kaj to pomeni? Ali bom obdržal vozniško? Mi jo vzamejo samo začasno? Kaj sledi?

poraVnava 080 13 14Naš zakon določa odvzem vozniškega dovoljenja, v kolikor vas ujamejo pri prekršku, ki vam pridela 18 kazenskih točk ali več (za voznike začetnike 7 KT). Vendar obstaja način, da v praksi dovoljenje obdržite, v kolikor v času preizkusne dobe ne boste ponovno storili hujšega prekrška. Imetnik vozniškega dovoljenja lahko kadarkoli do pravnomočnega zaključka postopka o prekršku in do izvršitve sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja vloži predlog, da se mu začasno odvzeto vozniško dovoljenje vrne. Tega mora vložiti pri pristojnemu sodišču. Pogoj je opravljen zdravniški pregled.

Odvzem vozniškega dovoljenja poraVnava

Kje je možno opravljati zdravniški pregled?

Seznam pooblaščenih ambulant dobite skupaj s sklepom o začasnem odvzemu vozniške. Naročite se pri eni izmed njih in spišete predlog za vrnitev dovoljenja (ne pozabite vključiti vseh nujnih sestavin, lahko pa to uredimo tudi v naši pravni pisarni). Sodišče predloga brez priloženega zdravniškega spričevala vsebinsko niti ne obravnava – ga zavrže.Odvzem vozniškega dovoljenja poraVnava (2)Sodišče bo pri odločanju pozorno na vaše predhodne prekrške in psihofizično stanje ter seveda razloge, zakaj vozniško potrebujete nazaj. V kolikor na tej točki dobite dovoljenje nazaj, postopek še ni zaključen. O stalnem odvzemu vozniške bo sodišče odločalo, ko bo vaš primer na vrsti. Takrat prejmete sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, na kar pa lahko sodišču predlagate oz. ga zaprosite, da izvršitev te kazni odloži.poraVnava 080 13 14Na ta način se vam vozniško dovoljenje lahko odvzame pogojno, torej v praksi ga boste še imeli, vendar v času preizkusne dobe (od 6 do 24 mesecev, odvisno kolikor reče sodnik) ne smete storiti hujšega prekrška, določene so vam lahko tudi obveznosti, ki jih morate izpolniti (npr. udeležba na izobraževanju ipd.). Sodišče bo, skladno z zakonom, upoštevalo predvsem »osebnost imetnika vozniškega dovoljenja, njegovo prejšnje življenje in obnašanje po storjenem prekršku, stopnjo njegove odgovornosti za prekršek in okoliščine, v katerih je storil prekršek, ter … ali je mogoče pričakovati, da ne bo več ponavljal prekrškov in da bo izpolnil obveznosti po zakonu o voznikih.«V kolikor vam bo vozniško dovoljenje vrnjeno, ga boste lahko uporabljali. Izjemno je potrebno paziti na roke v teh postopkih, saj v primeru zamude rokov ne boste mogli obdržati vozniške. Postopke glede odvzema vozniške vodimo tudi v naši pisarni, zato se lahko kadarkoli obrnete tudi na nas, najbolje takoj po prejemu globe za prekršek.Varno na cesti!poraVnava z velikim VVeč pravnih nasvetov najdete v rubriki PRAVNI NASVETI.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih