fbpx
Mestnik
Dogodki PR

PORAVNAVA SVETUJE: Ko prijateljev pes ugrizne 5-letno hčer

Pozdravljeni, pred slabim mesecem smo bili pri prijateljih na pikniku in je prijateljev pes ugriznil mojo 5-letno hčerko v roko, kjer je imela kar precej veliko rano. Ali ji pripada odškodnina za to telesno poškodbo?

Spoštovani! Imetnik domače živali je v skladu z Obligacijskim zakonikom odgovoren za škodo, ki jo povzroči ta žival, če ne poskrbi za potrebno varstvo in nadzor nad svojo živaljo (psom), saj mora ta zagotoviti fizično varstvo živali. V takšnih situacijah je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč, ker lahko ugriz, čeprav na prvi pogled nedolžen, povzroči številne zdravstvene zaplete. O ugrizu je potrebno obvestiti tudi druge pristojne službe kot npr. policijo in veterinarsko inšpekcijo. Imetnik odgovarja za nevarne živali objektivno, tj. zaradi povečane nevarnosti ne glede na krivdo, ter v primeru, ko ne gre za nevarne živali krivdno, torej zato, ker je opustil potrebno varstvo in nadzor nad psom. Vendar ima večina lastnikov psov v okviru splošnega zavarovanja premoženja zavarovano tudi odgovornost za vso škodo, ki jo povzroči pes, zato bo odškodnino praviloma krila zavarovalnica in vašim prijateljem ni potrebno skrbeti glede plačila odškodnine.

Višina odškodnine je odvisna zlasti od obsega poškodbe in posledic, ki jih ta pusti (čas zdravljenja, brazgotine). Ker se zavarovalne police različnih zavarovalnic nekoliko razlikujejo in nekatere določene škode izključujejo, je pred samim uveljavljanjem škode potrebno zadevo celovito preučiti z namenom, da vam bo krita vsa škoda za katero ima imetnik zavarovano odgovornost (skaženost, strah ipd.).

Zato vam svetujem, da se čim prej se obrnite na Poravnavo d.o.o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje. V upanju, da hčerki napad psa ni povzročil trajnega strahu pred psi vas lepo pozdravljam!

Lana Ferhatbegović, Poravnava d.o.o.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih