fbpx
Mestnik
FOTO POROKA 1: Lani je na območju UE Novo mesto zakon sklenilo 176 parov. FOTO: Unsplash.
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Poroke: v zakon brezplačno ali z luknjo v žepu

Lani je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije zakonsko zvezo sklenilo 5.214 parov. Ob sklenitvi zakonske zveze je bila povprečna starost ženina 34,2 leti. Ženske so se v povprečju poročile pri 30,5 letih, kažejo podatki za lansko leto. Kako je s sklepanjem zakonskih zvez v naši občini?

Na območju Upravne enote Novo mesto je bilo v letu 2021 sklenjenih 176 zakonskih zvez, v letu 2019 pa 191. »Obrede sklepanja zakonskih zvez izvaja Upravna enota Novo mesto ob sredah v času uradnih ur ter ob sobotah. V času epidemije so se bodoči zakonci pogosteje odločali za sklepanje zakonske zveze ob sredah, kot v preteklih letih. Na območju Upravne enote Novo mesto trenutno pri obredu sklenitve zakonske zveze sodelujejo štiri matičarke,« odgovarja načelnica Mateja Sotler Štor.

Vrstni red poroke par določi sam

V Sloveniji se pari lahko poročijo civilno in cerkveno, vrstni red poroke par določi sam. Civilna poroka ni pogoj za cerkveno poroko, a cerkvena poroka potem nima zakonske podlage.

Osebi, ki se želita poročiti se osebno prijavita na upravni enoti, kjer bi želela skleniti zakonsko zvezo. Vse informacije o možnosti sklenitve in poteku sklenitve matičarka pojasni na prijavi poroke. Še prej se par dogovori o spremembi priimkov in stalnega bivališča. Zakonsko zvezo mora par na matičnem uradu prijaviti največ tri mesece pred datumom poroke in najmanj 14 dni pred »usodnim da«.

Da je poroka drag obred, je neupravičen izgovor vseh »koruznikov« , sklenitev zakonske zveze je namreč brezplačna, če jo seveda sklenete v uradnih prostorih posamezne upravne enote ali na kateri izmed uradnih lokacij. Če se par poroči izven uradnih prostorov, bodoča zakonca poravnata stroške v višini 170 evrov, stroški najema lokacije se seveda zaračunajo posebej.

Priče le del tradicije

Če so pari za sklenitev zveze prej potrebovali priče, temu ni več tako. Leta 2018 so namreč začela veljati nova določila družinskega zakonika, ki urejajo sklepanje zakonskih zvez. Navzočnost prič je nekoč služila za dokazovanje sklenitve zakonske zveze, danes zakonsko zvezo dokazujemo z zapiskom iz matičnega registra, priči sta tako le del tradicije.

Zakonodaja izpred leta 2018 je tudi dopuščala (sicer redke) sklenitve zakonskih zvez po pooblaščencu, na primer v primeru težke bolezni. Nova zakonodaja tega ne dopušča, gre namreč za osebno dejanje in zahteva navzočnost obeh bodočih zakoncev.

Kot kaže statistika, se Slovenci radi poročamo in marsikdo je pripravljen globoko seči v žep, nekateri se poslužujejo tudi kreditov. In če si priznamo ali ne, marsikdo upa, da bo s poroko prišel vsaj v pozitivno ničlo. Bodočim mladoporočencem ali parom, ki se z besedo poroka spogledujejo, bi morda prav prišel poročni kalkulator, ki je dostopen na spletu. Portal Omisli.si operira z uporabno statistiko in ponudniki porok. Po njihovih podatkih poroka v povprečju stane 8.000 evrov. Računica je v večini odvisna od števila svatov, v povprečju Slovenci na poroko povabijo med 71 in 90 svatov.

Če Gorenjce pogosto označujemo za varčne, če ne še za kaj bolj ostrega, pri porokah temu očitno ni tako. Delež porok, ki so stale več kot 14.000 evrov je na Gorenjskem najvišji. Večina porok, ki se odvijejo v jugovzhodni regiji stane okrog 13.000 evrov. Najcenejše poroke so na območju osrednje Slovenije, a še vedno znašajo okrog vrtoglavih 12 tisočakov. No, zato velja spomniti, da se ljubezen lahko zapečati brezplačno.

M.L.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih