fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice Občina

Pospravljanje pasjih iztrebkov dolžnost lastnikov živali

MO Novo mesto je bila opozorjena s strani občanov na malomarno ravnanje lastnikov psov, ki za svojimi ljubljenčki ne pospravljajo pasjih iztrepkov. “Vse lastnike psov prosimo, da upoštevajo širšo okolico in da vestno pospravljajo iztrepke svojih ljubljenčkov. Urejenost in čistoča javnih in drugih površin so pomembni za kakovost življenja vseh občanov in sta obenem prvi vtis za obiskovalce te občine,” odgovarjajo iz MO NM. Tako je Skupna občinska uprava občin Dolenjske napovedala poostren nadzor nad ravnanjem lastnikov.

Kaj pravi zakon?

Zakon o zaščiti živali med drugimi pravi, da je lastnik dolžan skrbeti zanj, da ne naredi škode drugim: ne ljudem ne živalim ali okolju in da pravilnik o zaščiti hišne živali določa minimalne pogoje, da žival živi v sožitju s človekom. To pa tudi vključuje dolžnost lastnikov glede pospravljanja iztrebkov.

Prisotnost pasjih iztrepkov lahko predstavlja zdravstveno nevarnost

Kot navaja stroka s lahko pasji iztrepki nevarni zlasti za majhne otroke, ki lahko iztrebke primerjo in nehote zanesejo na obraz in usta. Epidemiologi navajajo, da so pasjih iztrebkih lahko različni povzročitelji nalezljivih bolezni, kot so pasje gliste in pasje trakulje. Povzročitelji oziroma njihova jajčeca, ki so lahko v pasjih iztrebkih, v zunanjem okolju živijo več let in tako predstavljajo tveganje za okužbo.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih