fbpx
Mestnik
FOTO: PU Novo mesto.
Aktualno Kronika in policijska poročila

Povzročitelj nesreče na avtocesti z 2,3 promili alkohola

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče na avtocesti z 2,3 promili alkohola

Nekaj  pred 16. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči na avtocesti pri Dolenjem  Karteljevem, v smeri proti Ljubljani. Policisti PP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je bil v nesreči udeležen 67-letni voznik iz  Ljubljane, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom  in se prevrnil. V litru izdihanega zraka je imel 1,11 miligramov alkohola.  Odvzeli  so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vozne razmere

V noči na  9. 12.  je pričelo močneje snežiti tudi na območju Policijske uprave Novo mesto,  kjer smo tako kot običajno v primeru sneženja, največ težav v prometu pričakovali na cesti Novo mesto – Metlika. Med 3.30 in 9.
uro  je  bilo  odrejeno  izločanje  tovornih  vozil,  upoštevanje  prometne signalizacije in pogoje voznikov za udeležbo v prometu so nadzirali tudi policisti. V jutranji prometni konici smo v zahtevnejših voznih razmerah obravnavali tri  prometne nesreče, v katerih je nastala premoženjska škoda na udeleženih vozilih.

Voznike tovornih vozil opozarjamo, da se morajo ob zimskih razmerah na vseh cestah sami izločati iz prometa, razen na avtocesti, kjer izločanje odreja DARS. Voznikom svetujemo, naj hitrost vožnje zmanjšajo in prilagodijo
razmeram na cesti  ter prilagodijo varnostno razdaljo do vozil, ki vozijo pred njimi. Izogibajo naj se situacijam, v katerih bi bilo potrebno nenadno zavirati in skozi ovinke vozijo počasneje kot v razmerah, ko so ceste suhe.
Na pot se naj odpravijo le z vozili, ki so opremljenima s predpisano zimsko opremo in pred vožnjo z vozil odstranijo sneg. Previdni naj bodo tudi pešci,  ki  naj  bodo  še bolj pozorni na dogajanje v prometu. Ob prečkanju ceste naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo lahko pravočasno ustavili in jim omogočili varno prečkanje.

KRIMINALITETA

Vlomi

V  Bruni  vasi  na  območju  PP  Trebnje je 7. 12. med 16. in 19. uro nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev, skozi kletno okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil akumulatorski vrtalnik.

V Dragi pri Šentrupertu je med 6. 12. in 8. 12., ko so bili stanovalci prav tako  odsotni,  neznanec skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prestopi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Tanče Gore (PP  Črnomelj) izsledili in  prijeli pet državljanov Pakistana in državljana Afganistana, na območju  Jesenic in Kapel (PP Brežice) pa tri državljane Bangladeša, dva državljana Afganistana in državljana Pakistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih