fbpx
Mestnik
Pomembno je tudi upoštevanje osnovnihsamozaščitnih ukrepov, da ob odhodu od doma zaklepamo vsa vrata in zapiramookna. FOTO: Unsplash.
Aktualno Kronika in policijska poročila Novice

Pozor! Da po dopustu ne naletite na izropan dom

Pristojni na Policijski upravi Novo mesto opozarjajo na povečano število vlomov v stanovanjske hiše. Po ugotovitvah policistov in kriminalistov so storilci vlamljali v poznih večernih in nočnih urah in praviloma takrat, ko
stanovalcev ni bilo doma. Storilci objekte in navade stanovalcev opazujejo, izkoristijo daljšo, pa tudi krajšo odsotnost stanovalcev (odhod na sprehod, v trgovino…) in vlomijo v hišo.

“Izkušnje kažejo, da so manj verjetni vlomi v hiše, kjer imajo nameščene alarmne naprave in video nadzor.  Pomembno je tudi upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov, da ob odhodu od doma zaklepamo vsa vrata in zapiramo okna, ključev pa ne puščamo na tako imenovanih skritih mestih – v nabiralnikih, pod posodami za rože, pod predpražniki in podobno,” sporoča Alenka Drenik iz Pu Novo mesto.

Razmišljate o videonadzoru? FOTO: Pexels.

V času letnih dopustov se žal še vedno zgodi, da ljudje na družbenih omrežjih najavljajo svoje odhode na dopust, utrinke z letovanja in koliko časa bodo odsotni. To pa vlomilcem močno olajša delo glede priprave in
izvedbe kaznivega dejanja.

Svetujemo, da ob odhodu na dopust doma ne puščate dragocenosti in denarja, bolje bo, da najamete sef, svetujejo na Policiji. O svoji odsotnosti ne puščajte sporočil na družbenih omrežjih in poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma. Prijatelji ali sosedje naj vam redno praznijo nabiralnik in dvigujejo rolete. Koristna je tudi vgradnja časovnega stikala za samodejno prižiganje luči, radijskega in televizijskega sprejemnika.

Nepridipravi spremljajo tudi vaša družbena omrežja. FOTO: Pexels.

“Svetujemo, da doma parkirana vozila zaklenete in varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne, orodja ne puščajte v okolici hiše in z vidnih mest umaknite vse vrednejše predmete. Sosedom povejte, na katero številko
ste dosegljivi, preglejte tudi zavarovalne police, kako je s kritjem škode v primeru vloma. Serijske številke vrednejših predmetov si zapišite ali jih fotografirajte ter po možnosti označite na manj vidnih mestih,” svetuje Drenikova.

Policija občane poziva, da jih obveščate v vseh primerih, ko v nekem okolju, soseski opazite sumljiva vozila in osebe, ki bi si lahko ogledovali hiše in se pripravljali na izvrševanje kaznivih dejanj. Tovrstna obvestila so policistom namreč v veliko pomoč pri preiskavi morebitno izvršenega kaznivega dejanja.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte in ne hodite po stanovanju, ampak takoj pokličite policiste na številko 113. Ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja, dodajajo pristojni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih