fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Občina

Praznik mimoze: Predstavitev dolenjske kulinarike in kulture navdušila v Herceg Novem

53. festival Praznik mimoze v partnerskem mestu Herceg Novi je imel močan novomeški pridih. V okviru festivalskega programa »Prijatelji v gosteh« sta sodelovala Folklorno društvo Kres, ki je s svojo veselo energijo, petjem inj plesom navdušene domačine zazibalo v dolenjskih ritmih, in Društvo vinogradnikov Trška gora, ki so predstavili avtentično dolenjsko kulinariko s poudarkom na dobrotah Trške gore in cvičku.

Novomeška ekipa, ki je po besedah Novljanov »zažigala na vsakem koraku in prinesla Slovenijo v Boko Kotorsko«, se je naprej z degustacijo dolenjskih gastronomskih dobrot in spontanim uličnim nastopom predstavila  na mestnih ulicah, zvečer pa je v osrednjem zaprtem hercegnovskem prizorišču, v  dvorani Park, potekal odlično obiskan in z bučnim aplavzom pospremljen nastop Folklornega društva Kres. Po nastopu je sledil »Cviček party« – večer cvička in dolenjskih jedi, ki so jih v kuhinji Gradske kafane pod taktirko znamenitega dolenjskega kuharskega mojstra Petra Kotarja pripravile predstavnice Društva vinogradnikov Trška gora. Naslednji dan so Novomeščani sodelovali še na »Otvoreni ulici«, uličnem sejmu v Igalu. Poleg županov in drugih predstavnikov Mestne občine Novo mesto in Občine Herceg Novi je gostoljubne in razigrane novomeške aktivnosti v Herceg Novem spremljal tudi slovenski veleposlanik v Črni gori Gregor Presker, so zapisali na občinski spletni strani.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih