fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje

PRAZNIK TOPLIŠKEGA JABOLKA VABI V DOLENJSKE TOPLICE

Ta vikend bo v Dolenjskih Toplicah potekal tradicionalni praznik topliškega jabolka, v okviru katerega bo izvedeno tudi 7. državno in 21. društveno tekmovanje v ocenjevanju jabolčnih zavitkov. Mi smo se pred praznikom odpravili na topliško tržnico, kjer nas med drugim vsako soboto dopoldne prijazno pozdravi Janez Bučar s Sadjarstva Bučar.

V Sadjarstvu Bučar v vasici Bušinec na obrobju Dolenjskih Toplic imajo na petih hektarjih sadovnjakov približno deset tisoč dreves. Ukvarjajo se z integrirano pridelavo jabolk (kar sedemindvajset različnih sort imajo), nekaj malega imajo tudi sliv, hrušk in češenj. Ob dobrih letinah oberejo okrog dvesto ton jabolk. Lanska sezona je bila katastrofalna in so imeli manj kot dvajset ton jabolk.

Janez Bučar je ocenil, da bo letošnja letina dobra: »Bilo je kar nekaj samočiščenja dreves zaradi suše, kar pomeni, da je veliko jabolk odpadlo z dreves. Določene sorte imajo zato malo manj pridelka, zgodnje sorte pa so precej polne. Bomo pa videli, kaj bo to pomenilo na finančnem področju, saj to ni odvisno le od nas. Bomo videli, kaj bodo uvozili od drugod in kakšne cene bodo postavili. V Sloveniji težko sami vplivamo na ceno, ceno narekuje trg in prekupčevalci, ki pripeljejo sadje iz drugih koncev Evrope, kjer ne vemo, kakšna je kvaliteta. Cena je pri nas zaenkrat taka kot lani – 20 EUR za zaboj s 15 kg jabolk (cena ne velja za sorto topaz, ki je nekoliko dražja, op. a.). Ampak glede na vsesplošne podražitve, bomo najbrž v kratkem tudi mi prisiljeni dvigniti cene. Žal ne moramo delati samo zato, da nam bo nekdo rekel, kako smo pridni. Nam mora tudi nekaj ostati.«

Na prazniku topliškega jabolka bodo v ospredju s široko izbiro jabolk, a bodo, kot je povedal Bučar, pripeljali vse, kar pridelujejo: »Ko so bile krize s pozebami, smo se začeli ukvarjati tudi s pridelavo zelenjave – korenje, koleraba, rdeča pesa, krompir itd. Jabolka tudi sušimo, prav tako slive, pripravljamo marmelade, kis, žganje itd.« Pridelke vsako soboto dopoldne prodajajo na topliški tržnici, dobavljajo pa jih tudi vrtcem, šolam in gostilnam.

Katera jabolka bomo jedli skozi zimo?

Pozanimali smo se še, kako se razlikujejo sorte jabolk in katere bomo lahko jedli skozi celotno zimo. Janez Bučar pojasnjuje: »Prve sorte zdržijo zelo malo, beličnik recimo je iz drevesa v usta. Ko ga nekam postaviš, že postane mokast. Gala je sladka in bolj obstojna sorta, elstar bolj kiselkast, a tudi obstojen. Potem obiramo topaz, jonagold, idared, ki jih bomo tudi jedli še dolgo. Od starih sort imamo največ carjeviča, krivopeclja – ta so sladka. Imeli smo šampanjsko reneto, za katero smo mislili, da se bo super obnesla, a ljudem ni bila všeč, so se pritoževali, da so preveč kisla jabolka. Najdlje zdrži sorta idared, je pa veliko odvisno od skladiščenja – mora biti dovolj hladno in vlažno, da jabolko ohrani svežino in trdoto. Mi jih imamo, če je le dobra letina, do naslednjih jabolk, ki jih obiramo v juniju.«

Praznik topliškega jabolka

Na ploščadi pred Kulturno kongresnim centrom bo v soboto kmečka in rokodelska tržnica, ustvarjalne delavnice za otroke ter razstava naj pridelek v različnih kategorijah ter najtežje jabolko, v popoldanskem času pa tudi demonstracija predelave sadja v sok, peka kostanja in degustacija mošta, Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice bo poskrbelo za palačinke, napitke, jabolčne zavitke in piškote. V kuhinji Sitarjeve hiše bo dopoldne prikaz peke jabolčnega zavitka, opoldne pa še prikaz peke in degustacija topliškega piškota. V avli Kulturno kongresnega centra bo na ogled razstava jabolk, kulinarična razstava jedi iz jabolk in razstava ocenjenih jabolčnih zavitkov tekmovanja ter razstava vrtca Gumbek in razstava izdelkov ustvarjalnih delavnic.

V sklopu Praznika topliškega jabolka bo v organizaciji Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice in Zveze kmetic Slovenije potekalo tudi 7. državno in 21. društveno tekmovanje v ocenjevanju jabolčnega zavitka. Na tekmovanju ocenjujejo zunanji videz (oblika izdelka, barva skorje in sredice), vonj skorje in sredice, videz nadeva in inovativnost, ter okus sredice in skorje. Pečejo in ocenjujejo se jabolčni zavitki iz različnih vrst moke. Zmagovalnega pa lahko poskusite v lokalu Pri Mostu.

MZL

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih