fbpx
Mestnik
Aktualno

Pred nami najkrajši dan v letu

Z današnjim dnem se začenja koledarska zima. Sončev obrat ali zimski solsticij bo nastopil ob 21.48. Prvi zimski dan bo na vzhodu in severu Slovenije vreme delno jasno, a po nižinah predvsem dopoldne marsikje megleno. Drugod bo večinoma oblačno. Na Primorskem in Notranjskem bo občasno rosilo ali rahlo deževalo, napovedujejo vremenoslovci.

V preteklosti so zimsko temo na najdaljšo noč v letu preganjali s kurjenjem kresov, ki simbolizirajo sonce. V kresni ogenj so kot prošnje in zahvale bogu sonca metali tudi sveže brinove in lovorove veje, piše Pavel Medvešček – Klančar v knjigi Iz nevidne strani neba. Gospodinje so takrat pripravljale posebne praznične jedi in izdelovale venčke.

Zima se sicer začne ob najkrajšem dnevu v letu, sonce se pojavi nizko na nebu in zato daje najmanj svetlobe. Koledarska zima se bo končala ob spomladanskem enakonočju, ki bo 20. marca ob 21.24.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih