fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Ostalo

Predstavljamo: Kmetijo v Prečni

Ime in priimek: Niko Bobnar

Kraj: Prečna, Novo mesto

Predstavitev kmetije

Kmetija se nahaja v  naselju Prečna na obrobju Novega mesta, na nadmorski višini 180 m. Za našo kmetijo nismo našli starejših zapisov, saj je priimek Bobnar prinesel stari oče leta 1960. Že takrat so se ukvarjali z živinorejo in poljedelstvom, v lasti pa so imeli tudi nekaj gozda. Prvi traktor je na kmetijo prišel leta 1974. Trenutno obdelujemo 15 hektarjev obdelovalnih površin, od česar je polovica le-teh v najemu, v lasti pa imamo še 6 hektarjev gozda. Redimo 30 do 35 glav goveda, pretežno rjave pasme. V zadnjih nekaj letih pa smo dokupili še govedo črno-bele pasme, ki predstavlja tretjino črede. Glavni prihodek kmetije tako predstavlja pridelava mleka. Za lastne potrebe pa imamo tudi manjši sadovnjak, vinograd, redimo tudi prašiče, kunce in kokoši. Stari oče je bil tesar, zato imamo še sedaj žago za razrez hlodovine in gozdarsko prikolico. Preko strojnega krožka Novo mesto izvajamo strojne usluge in storitve okoliškim kmetijam. Za kmetovanje sem se navdušil zelo kmalu, saj me veseli delo z živalmi, s kmetijskimi stroji in ker rad preživljam čas v naravi. Potrditev, da sem izbral pravi poklic, mi je dala tudi šola, saj sem se zaradi velikega šolskega posestva in praktičnega pouka naučil veliko o kmetijstvu. V času šolanja sem opravil tudi izpit za traktor, tečaj varnega dela z motorno žago in tečaj za uporabnika FFS (fitofarmacevtskih sredstev).

Načrti za prihodnost

Moja največja želja je čim večje udobje živali, zato si želimo zgraditi nov hlev za prosto rejo. Ker v okolici ni več prostih površin za obdelovanje, ne načrtujemo povečanja kmetije in staleža v hlevu. Obdržali bomo mešano kmetijo in se še naprej trudili za kakovostno rejo.

Že v času šolanja na Kmetijski šoli Grm sem se udeležil šole o pripravi in vodenju živali na razstavah (Šola za mlade rejce), kar je bila tudi moja tema zaključne naloge ob koncu šolanja, zato si želim sodelovati na govedorejskih razstavah. Naj se pohvalim, da sem pomagal že pri večjih razstavah na državni, regijski in tudi na evropski ravni.

Jerneja Ucman, učiteljica strokovnih modulov

Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih