fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Kultura Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Pregled leta: korona, protesti in zlati športniki

Leto 2021 je Generalna skupščina razglasila za mednarodno leto zelenjave in sadja. No, in ravno sadje se je letos znašlo na vrhu neslavne lestvice podražitev. Leto 2021 si bomo torej zapomnili po podražitvah, še vedno trajajoči mori o koroni, številnih protestih. No, vzdušje so vsaj malo dvignile Olimpijske igre in uspehi naših športnikov.

JANUAR

Poznate Pesnerjevo popevko z naslovom Trideset let? »Že dneve in tedne in leta stojim na postaji in čakam kot toliko drugih na vlak, ki prihaja,« gre besedilo. No, v naših kocih smo ga čakali še dlje kot Oto Pesner in ga naposled dobili v januarju leta 2021. Po 50 letih, je 3.1.2021, zapeljal po prenovljeni progi Grosuplje-Kočevje. Celoten projekt prenove kočevske železniške proge je stal okoli 100 milijonov.

FEBRUAR

Sredi februarja smo končno lahko obiskali svoje bližnje, ki živijo v drugih občinah. 15. 2. 2021 je Slovenija po takratnem semaforju prešla v oranžno fazo. Odpravljena je bila omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja, zopet se je lahko zbrala skupina desetih. Vlada je uvedla obvezno tedensko testiranje za nekatere poklice.
No, vladi Janeza Janše so se februarja majali stolčki, a je konstruktivno nezaupnico prestala. Predlog je sicer vložila opozicija pod vodstvom kandidata za premierja, Karla Erjavca.

MAREC

Marec je prinesel novo ustanovljeno Upravo avtocestne policije. Vzpostavitev avtocestne policije je bila sicer že dolgoleten plan, bili smo ena redkih držav Evropske unije, ki ni imela avtocestne policije. Zaradi izgraditve avtocestnega omrežja, uvedbe vinjetnega sistema in znatnega povečanja tranzitnega prometa na avtocestah, je bila uvedba uprave nujna.

APRIL

Konec aprila je – na veselje športnikov – prinesel določeno rahljanje ukrepov ne glede na starost in kakovost. Dovoljena je bila samostojna ali vodena dejavnost v skupini do 10 vadečih. Zopet so bila dovoljena vsa športna tekmovanja, a brez gledalcev.

MAJ

Z majem se je domov vrnilo zadnjih šest vojakov, ki so bili na misiji v Afganistanu. Slovenska misija v Afganistanu se je sicer pričela leta 2004. Vrnitev vojakov 13. kontingenta SV je potekala zelo hitro in se je začela le dan po tem, ko je predsednik ZDA Joe Biden oznanil umik ameriških vojakov iz Afganistana.

JUNIJ

Junij je zaznamovala ekološka katastrofa v občini Hoče – Slivnica. Takrat še neznani storilec je na območju Pivole na več lokacijah odložil 200 kubikov komunalnega blata, ki je med drugim onesnažilo bližnji potok. Analiza je potrdila, da je dejansko šlo za odpadek iz čistilne naprave, ki je bil dodatno obremenjen s salmonelo in težkimi kovinami.

JULIJ

Julija je Slovenija že drugič prevzela štafeto predsedovanja Svetu Evropske unije. Volivci smo 11. 7. odločali na referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah. Volivci so z več kot 86 % zavrnili novelo.
Največje veselje je julija prinesel Tadej Pogačar, ki je na prestižni kolesarski dirki Tour de France, pokoril konkurenco že drugič v svoji karieri.
Razveseljevali so nas tudi nastopi športnikov na Olimpijskih igrah. Na 32. poletnih igrah so naši športniki osvojili pet medalj. Zlato kanuista Benjamina Savška, kolesarja Primoža Rogliča in plezalke Janje Garnbret, srebro judoistke Tine Trstenjak in bron kolesarja Tadeja Pogačarja.

AVGUST

Avgusta so v Sloveniji odkrili virusu rjave grbančavosti plodov paradižnika. Virus je škodljiv za pridelovalce paradižnika, paprike in feferonov. UVHVVR je 18. avgusta 2021 z odločbo določila ciljno izkoreninjenje nevarnega virusa.

SEPTEMBER

Po relativno mirnem avgustu, septembra vzpostavitev odloka pogoja PCT, razburka in razdeli javnost. Vlada uvede pogoj PCT za skoraj vse zaposlene in potrošnike v državi. Odgovor na odlok so bili protesti na Trgu republike, sprva miren protest Z okrog 8.000 ljudi se je končal z izgredi. GlavnI organizator neprijavljenega protesta je bil Zoran Stevanovič. Po besedah Stevanoviča so za izgrede bili krivi plačani aktivisti.

OKTOBER

Najodmevnejši oktobrski dogodek je bil vrh voditeljev držav Evropske unije in Zahodnega Balkana, ki je potekal na Brdu pri Kranju. Voditelji so Zahodnemu Balkanu namenili 9 milijard nepovratnih sredstev. Ta vzpodbuda je del gospodarskega in naložbenega načrta, ki bo pomagal izboljšati konkurenčnost, pospešiti zelene ter digitalne prehode. Vrh je sicer potekal ob strogih varnostnih ukrepih zaradi napovedanih protestov. V povezavi s protesti je vlada takrat prvič v zgodovini samostojne Slovenije aktivirala 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Zaradi verjetnosti hujših kršitev javnega reda je sprejela tudi sklep o omejitvah oziroma prepovedi gibanja v Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju

NOVEMBER

V začetku novembra se je epidemiološka slika zopet začela močno slabšati. Presegli smo januarski rekord števila okuženih. Vlada je sprejela odlok o obveznem samotestiranju vseh učencev v šolah. Odlok je na noge spravil nekatere starše, ki so se zato odločili, da se bodo otroci šolali od doma.

DECEMBER

Tudi zadnji mesec leta ne mine brez korone. V decembru so pristojni v Sloveniji odkrili novo različico virusa – Omikron. Ali bo to odkritje prineslo nov val ali mutacija pomeni težko pričakovan konec epidemije, strokovnjaki še ugibajo. December je zaznamoval tudi odlok, ki omejuje delovanje božičnih sejmov. Zadnji mesec bo namesto kuhanega vina in toplega čaja, minil v znamenju pečenega kostanja.

FOTO: Mestna občina Novo mesto

Če sklenemo: tudi v tem letu je bila osrednja tema-žal – korona. Kaj si želimo: naj bo prihodnje leto bolj pestro – v najboljšem pomenu besede.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih