fbpx
Mestnik
Odstranjena tetovaža
Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Prekrivanje in odstranjevanje tetovaž

Vsak tetover – ne glede na to, ali tetovira le eno leto, ali pa 50 let, si bo svojo prvo, najzahtevnejšo in najljubšo tetovažo vendarle zapomnil. No, zadnji dve se seveda (ponavadi kar pogosto) spreminjata, a vendarle. Včasih pa se zgodi, da bi tetover katero najraje izbrisali iz spomina. Ponavadi pa za to – vsaj v primeru, da je tetover kvaliteten, izkušen in enostavno ve, kaj dela – niso krivi lastni izdelki, pač pa izdelki nekoga drugega, ki jih je posledično potrebno popraviti – prekriti ali celo odstraniti.

»Veliko je tetovaž, ki so mi všeč, saj se nekako držim načela, da naredim ali sestavim tako tetovažo, ki je všeč tudi meni. Se tudi dogaja, da imajo ljudje razne neprimerne, žaljive, grde motive, katere brez problema tudi odklonim, saj nihče ne bo rekel, da si je stranka izbrala neprimeren motiv, ampak bodo rekli, da je tetover naredil grdo ali neprimerno tetovažo. Tako, da takšne neprimerne tetovaže tudi zavrnem,« uvodoma pove tetover Jure Hočevar.

Korona prinesla tudi »domače mojstre«

»Glede na to, da sem že dolgo v tem poslu, sem videl že marsikatero slabo ali neprimerno tetovažo. Iz tega razloga sem pred 9-imi leti tudi investiral v laser za odstranjevanje tetovaž, s katerim je bilo zadnje 2 leti veliko dela. Mislim, da je razlog za povpraševanje po odstranjevanju tetovaž samo eden. Namreč, ko se je pričela situacija s korono, smo bili v dejavnosti tetoviranja najdlje zaprti, ker smo imeli prepoved obratovanja celih 8 mesecev. V tem obdobju je očitno poraslo tetoviranje pri raznih ljudeh, ki bi želeli biti tetoverji, vendar to še zdaleč niso. Mogoče nekoč postanejo, tudi sam sem bil začetnik z nekaj ne prav ponosnimi začetniškimi tetovažami. Skratka… v tem obdobju zaprtja zaradi korone in prepovedi obratovanja je res poskočilo povpraševanje po laserskem odstranjevanju tetovaž, ker so bile tetovaže narejene zelo nekvalitetno ali pa so bili narejeni in tetovirani tattooji nekdanjih partnerjev,« še eno negativno posledico koronskega obdobja predstavi Jure.

Nekatere tetovaže se lahko odstranijo že v eni terapiji, večina v treh terapijah, obstajajo pa tudi tetovaže katere potrebujejo 6 ali več terapij odstranjevanja. Število terapij je odvisno od tipa kože, globine tetoviranja, črnila, in tehnike tetoviranja.

Lasersko odstranjevanje tetovaž: Bela barva ostane za vedno!

»Najlažje se odstranijo tetovaže, ki so bile ”pikane na roke”… tako imenovane JNA tetovaže. Te tetovaže so večinoma bile delane z navadnim tuš črnilom, ki vsebuje veliko vode in zelo malo pigmenta, zato se tudi najlažje odstranijo. Potem druge najlažje tetovaže za odstranit so tetovaže, ki so tetovirane samo s črnim pigmentom, saj se črna barva najlažje odstrani. Težje pa se odstranijo tetovaže, ki vsebujejo tako imenovane RGB barve (red, green, blue), torej rdeča, zelena, modra, medtem ko belega pigmenta trenutno še ni mogoče odstraniti, saj ne absorbira laserskega žarka in tako ni nobenega učinka.

Po odstranjevanju ostane brazgotina?

Jure uporablja trenutno najbolj učinkovit laser za odstranjevanje tetovaž, in sicer Laser Nd:yag Q-switch z lečami valovne dolžine 532 nm in 1064 nm.

»Pogosto me ljudje sprašujejo, če si odstranijo tetovažo, ali jim ostane brazgotina. Rečem, da je odvisno od tega, kako je bila tetovaža narejena. Laser sam po sebi ni zmožen narediti brazgotine, saj vpliva samo na črnilo. Brazgotina ostane v primeru, da je tetover s preglobokim tetoviranjem poškodoval podkožje. To se vidi pa že tako, če se tetovažo čuti na otip in vidi, da je izbočena.  V tem primeru lahko popolnoma odstranimo črnilo in potrebnih je več terapij … in ja, potem logično v tem primeru ostane brazgotina, ki jo je naredil že tetover.«

Kaj pa, če se tetovaže ne da odstraniti?

V primeru, ko se tetovaže ne da odstraniti – recimo bele barve, imajo ljudje na voljo samo dve opciji. Ali pustijo to, kar imajo, ali pa tattoo prekrijejo z drugo tetovažo. »No, teoretično obstaja sicer tudi tretja in četrta opcija, mogoče za primere, ko je res »hudo« – presaditev kože ali kirurško odstranjevanje, samo osebno ne poznam nobenega, ki bi se odločil za tako drastičen poseg.«

Tako, kot je Jure omenil, da je bilo med korono in zaprtjem tattoo studiev povečano povpraševanje po laserskem odstranjevanju tetovaž, pa je prav tako zraslo povpraševanje po njihovem prekrivanju … »Ja, res je, res sta bili čudni zadnji dve leti (smeh),« se strinjava s kočevskim tetoverjem.

Nekaj prekrivanj izpod Juretovih rok.

Strpnost, natančnost in bonton so ključ do tetoverja!

»Želim si, da bi bili ljudje malo bolj strpni, da se ne mudi vsakemu takoj, da spoštujejo delo tetoverjev, ker delamo skoraj 24 ur na dan. Od odpisovanja strankam, sestavljanja vzorcev, pošiljanja vzorcev, tetoviranja in svetovanja,« pove Jure, ki se vsakodnevno srečuje z ljudmi, ki se želijo tetovirati že danes.

Ko se torej odločite povpraševati po tetovaži, točno napiše, kar vas zanima in podajte točne informacije o motivu, velikosti in mestu tetovaže. Namreč, brez teh podatkov tetover ne more določiti pravzaprav ničesar – tako ne (čimprejšnjega) termina, kot tudi ne (za mnoge) glavne stvari – cene.

Torej, ko tetoverju pišete glede povpraševanja, zraven pošljite referenčno sliko, izmerite širino in dolžino želenega tatuja in določite mesto oziroma del telesa, kjer bu se nahajal.

»Najlažje je, če si sami pobrskate po internetu ali, če ste vešči sestavljanja motivov v raznih programih, da mi pošljete sestavljen motiv. Na spletni strani Pinterest je res vse, kar vam pade na pamet. Samo pobrskati je treba malo!«

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih