fbpx
Mestnik
Aktualno

Prešernova muza dobila most

Mestna občina Novo mesto je 16. oktobra s slovesnostjo uradno obeležila odprtje novozgrajene brvi med Loko in Kandijo, ki so jo poimenovali Julijina brv. Brv se nahaja v bližini novomeškega bivališča Prešernove muze Julije Primic in je navezana na večnamensko pot ob Težki vodi ter mestno jedro povezuje z Regrčo vasjo, s Šmihelom in z Gotno vasjo. Gradnja 122 metrov dolge in več kot 4 metre široke brvi za pešce in kolesarje je potekala dve leti, naložbo v vrednosti  2,9 milijona evrov sta v višini 1,17 milijona evrov podprla Evropski kohezijski sklad in država, preostanek pa je zagotovila novomeška občina.

 Kot je na slovesnosti povedal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedonibrv predstavlja še eno pomembno pridobitev za življenje ob reki Krki in tudi za širši novomeški prostor. »Nove povezave čez reko Krko so že nekaj časa ena izmed prioritet, ko gre za novomeško prostorsko načrtovanje in vesel sem, da ne ostajamo pri načrtovanju, ampak se letos že drugič srečujemo na odprtju tovrstnih objektov, za katere sem prepričan, da na novo osmišljajo naše vsakodnevne poti,« je še dodal novomeški župan.

Julijina brv z razglediščem na novomeški mestni predel Breg je povezana z devetimi segmenti jeklene konstrukcije in težka nekaj več kot 200 ton. Zasnovali so jo kot enovito potezo preko Krke, ki se opira na edino oporo sredi rečne struge. Tudi ta most je s svojo ekipo sprojektiral eden največjih graditeljev mostov Marjan Pipenbaher, ki se je podpisal že pod Štukljevo brv v Irči vasi, v Novem mestu  pa si prizadevajo, da se udejanjita tudi njegova projekta za mostova v sklopu tretje razvojne osi – v Ločni in Srebrničah.

VIR: MONM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih