fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Prevažal 22 prebežnikov

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 1. 3. in 4. 3. posredovali v 189 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 580 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in 23 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila štirim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 39-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in pridržali kršitelje v Novem mestu, Metliki in Krškem. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešanih oseb, kurjenja v naravnem okolju, sprožitev signalno varnostnih naprav in nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Za volanom mladoletnik pod vplivom alkohola

Policisti PP Krško so bili v noči na 2. 3. obveščeni o motečem ravnanju neznancev, ki naj bi na Cesti 4. julija z avtomobilom vozili okoli stanovanjskih blokov in z objestno vožnjo motili javni red in mir. Takoj so se odzvali  in izsledili in ustavili mladoletnika, ki je vozil osebni avtomobil. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 0,41 miligramov alkohola (0,85 g/kg). Zasegli so mu avtomobil, o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče in o njegovem ravnanju obvestili starše.

Avtomobil zasegli 18-letniku, ki še ni opravljal vozniškega izpita

Med kontrolo prometa na Šmihelski cesti so policisti PP Novo mesto 2. 3. okoli 20. ure zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da gre za 18-letnika, ki nima vozniškega dovoljenja, saj še ni opravljal vozniškega izpita, v vozilu pa je prevaža več oseb, kot je to dovoljeno. Avtomobil so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Poškodovan voznik električnega skiroja

Iz bolnišnice so nas 2. 3. obvestili, da oskrbujejo 44-letnega moškega, ki naj bi padel z električnim skirojem. Policisti PP Novo mesto so zbrali obvestila in ugotovili, da se je nesreča zgodila na Kandijski cesti v Novem mestu, kjer je 44-letni voznik zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad skirojem in padel. Povzročitelju, ki se je v nesreči lažje poškodoval, so zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

Na Planini na območju Semiča je med 28. 2. in 1. 3. nekdo vlomil v počitniško hišo in odtujil suhomesnate izdelke. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za 1.500 evrov.

Na parkirnem prostoru na območju Gabrja je 1. 3. nekaj pred 21. uro nekdo vlomil v osebni avtomobil. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V Šmarjeških Toplicah je 1. 3. nekaj pred 23. uro nekdo poskušal vlomiti v nedograjeno stanovanjsko hišo. Ob sprožitvi alarmne naprave je storilec pobegnil.

V Krški vasi je 2. 3. okoli 21. ure nekdo skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Storilca je ob sprožitvi alarmne naprave pobegnil in po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil.

Na parkirnem prostoru na območju Gorenjega Kamenja je v noči na 3. 3. neznanec vlomil v pet avtomobilov. Policisti so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je iz enega vozila odtujil električno ročno orodje, iz drugega pa denarnico z dokumenti in denarjem. Na treh vozilih je povzročil škodo zaradi poskusa vlomov. Nadaljujejo s preiskavo in aktivnostmi za izsleditev storilca.

Med 26. 2. in 3. 3. je na območju Ponikev (PP Brežice) neznanec vlomil v počitniško hišo in odtujil agregat.

JAVNI RED IN MIR

Kršitelje pridržali

1. 3. okoli 23. ure so policiste PP Krško poklicali na pomoč iz gostinskega lokala v Krškem, kjer naj bi prišlo do spora in pretepa med mladostniki. Takoj so odšli na kraj in vzpostavili javni red in mir. 16-letnemu kršitelju, ki se tudi po prihodu policistov ni pomiril in je nadaljeval je z žaljenjem in kršenjem javnega reda, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru so mu izdali plačilni nalog in o njegovem ravnanju obvestili starše. Ugotovili so identiteto še treh mladoletnikov, zoper katere bodo na sodišče zaradi kršitev javnega reda in miru podali obdolžilni predlog.  

V noči na 2. 3. so zaradi kršitve javnega reda in miru v gostinskem lokalu posredovali tudi metliški policisti. 43-letni kršitelj, ki je bil pod vplivom alkohola, je nadlegoval goste lokala, razbil je kozarec in napadel varnostnika. Kršitelj se tudi po prihodu policistov ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev mu bodo izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli tihotapce in tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo

2. 3. okoli 7. ure so policisti v naselju Črnc kontrolirali voznika kombija Mercedes vito bosanskih registrskih oznak. Voznik je skušal pobegniti, vendar so ga izsledili in prijeli. Ugotovili so, da gre za 27-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je prevažal 12 državljana Iraka, osem državljanov Irana in dva državljana Turčije.

2. 3. popoldne so v Slovenski vasi kontrolirali voznika osebnega avtomobila Audi A4 nemških registrskih oznak. 55-letni državljan Romunije je prevažal šest državljanov Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo.

V noči na 4. 3. so na Obrežju ustavili voznika osebnega avtomobila BMW 320 nemških registrskih oznak. Ugotovili so, da 44-letni državljan Romunije v vozilu prevaža pet državljanov Iraka, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo.

Državljanu Bosne in Hercegovine in dvema državljanoma Romunije so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 1. 3. in 4. 3. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Rakovec, Kapele,  Podvinje, Jereslavec, Brezje pri Veliki Dolini, Mihalovec, Bukošek, Gorenji Lenart, Nova vas pri Mokricah) izsledili in prijeli 80 državljanov Sirije, 68 državljanov Afganistana, 25 državljanov Indije, 21 državljanov Maroka, 20 državljanov Rusije, devet državljanov Egipta, osem državljanov Konga, šest državljanov Sierra Leone, pet državljanov Turčije, pet državljanov Iraka, pet državljanov Bangladeša, štiri državljane Nepala, tri državljane Pakistana, dva državljana Senegala, dva državljana Kameruna, dva državljana Gane, državljana Somalije in državljana Alžirije . Na območju PP Črnomelj (Vinica, Vrhovci) so prijeli štiri državljane Maroka in dva državljana Sirije.  Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih