fbpx
Mestnik
Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.
Aktualno

»Pri 4 mesecih se je spraskal do krvi«

Ljudje kljub zavedanju, da je koža največji človeški organ, ta organ prevečkrat zanemarimo in kože ne poslušamo, ko nam želi nekaj povedati. Se soočate s srbečico, ki postaja že kronična? Ste pomislili na atopijski dermatitis?

Atopijskega dermatitisa je vse več, število obolelih v Sloveniji se meri v nekaj deset tisoč. Kako pa atopijski dermatitis sploh prepoznamo? Gre za kronično, močno srbečo, kožno bolezen, do katere pride, zaradi okvarjenega pregradnega delovanja kože.

Obolelih je v Sloveniji nekaj 10 tisoč.

Ker koža nima zadostne količine maščob, ki bi celice vrhnje plasti držale skupaj, voda prekomerno izhlapeva iz kože.

Koža tako postane pordela, zelo suha in lahko celo vneta, vse to pa vodi do večje dovzetnosti za raznorazne okužbe.

»Bilo je stresno«

 »Jaka je spal zelo nemirno, njegova koža je bila na otip zelo hrapava,« pove mama dečka, ki so mu pri 4 mesecih diagnosticirali hudo obliko AD. Noči so praktično prebedeli, včasih se je deček spraskal praktično do krvi. »Ker sem še dojila, sem morala iz svoje prehrane izločiti vse kar vsebuje jajca, mleko in sojo.« Bilo je zelo stresno, nadaljuje mama, ki je v času te prisiljene diete tudi močno shujšala in počasi začela izgubljati mleko.

»Ko sva začela uvajati gosto hrano, mi je bilo malo lažje. Vsaj tako sem mislila na začetku, ko je Jaka živila šele spoznaval. Potem se je začelo pregledovanje deklaracij, pa sledljivost živil … In strah, da na kakšnem obisku slučajno ne zaužije nekaj česar ne sme.«

Fotografija je simbolična.

»Jaka je spal zelo nemirno, njegova koža je bila na otip zelo hrapava.«

Novomeščanka, ki se ne želi izpostavljati, je pomoč iskala na vseh področjih. Hodila sta na bioresonanco, solne terapije, večeri so bili rezervirani za kopeli v oglju in za nego z mazili.

Na srečo je alergija izzvenela, atopijski dematitis je postajal čedalje blažji oziroma je skoraj izginil.

Srbečica in vnetje krojita življenje

Premnogi pa se s težavami srečujejo dolgo življenjsko obdobje. Srbečica jim onemogoča spanje, opravljanje osnovnih življenjskih dejavnosti, uživanje velike večine živil, izogibati se morajo določenim športnim aktivnostim ipd.

Bolniki z atopijskim dermatitisom so dnevno vezani na izogibanje poslabševalcem stanja ter na temeljito nego kože, ki je osnova vzdrževalnega zdravljenja. Ključno je, da se negovanj kože ne prekine, tudi ko se vnetje pomiri. Če je bolezen zelo razširjena in vnetje močno, se pod nadzorom zdravnika predpiše zdravila v obliki tablet, ki zavirajo delovanje imunskega sistema, kot sta ciklosporin ali metotreksat. V porastu je tudi uporaba novih zdravil, ki se jih aplicira v obliki injekcije ali v obliki tablet.

Društvo Atopijski dermatitis v pomoč obolelim

Društvo Atopijski dermatitis po štirih mestih v Sloveniji organizira dermatološke posvetovalnice. V Novem mestu je potekala 24.2.2023, kjer je dermatologinja Maja Gabrič Zirkelbach odgovarjala na vprašanja obolelih in njihovih svojcev. V drugem delu dogodka so imeli udeleženi tudi možnost individualnega posveta.

Danes se na zdravnika specialista lahko čaka res dolgo in s takšnimi  dogodki želi društvo omogočiti pacientom, da bi dobili ključne in predvsem kvalitetne informacije, ki jim bodo v pomoč pri njihovem spopadanju s to boleznijo.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih