fbpx
Mestnik
policijski nadzor, počena guma
Foto: PU NM
Aktualno Kronika in policijska poročila

Pri pregledu 54 tovornjakov na Starinah 36 kršitev

Včeraj so policisti izvajali poostren nadzor po metodologiji PEGAZ na počivališču Starine v smeri proti Ljubljani in počivališču Dul v smeri proti Novem mestu. Promet so s prometno signalizacijo preusmerili z avtomobilske ceste preko nadzorne točke. V nadzoru so sodelovali policisti PPP Novo mesto, policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto, policisti Specializirane enote za nadzor prometa, policisti PPP Ljubljana in Kranj, pridružila sta se tudi policista iz Hrvaške.

Aktivnosti policistov so bile usmerjene predvsem v nadzor tovornih vozil in avtobusov, kjer so preverjali tehnično brezhibnost vozil, čas trajanja vožnje, preobremenjenost motornih vozil, pravilno pritrjevanje tovora, psihofizično stanje voznikov, bili pa so pozorni tudi na druge kršitve cestnoprometnih predpisov.

Kontrolirali so 54 tovornih vozil, 12 avtobusov in 38 osebnih avtomobilov in ugotovili številne kršitve.

11 tovornih vozil je bilo preobremenjenih. V 6 primerih so ugotovili, da je bil tovor na vozilih nepravilno zavarovan in pripet, pri 6 so bile ugotovljene nepravilnosti, ki se nanašajo na tehnično brezhibnost vozil (na enem izmed tovornih vozil registrskih oznak Hrvaške je bilo zadnje levo platišče privarjeno na os, voznik bolgarskega prevoznika je vozil s povsem uničeno in celo predrto pnevmatiko na eni izmed oseh in ni imel pravilno zavarovanega tovora).

Prav tako je bilo ugotovljenih šest kršitev glede delovanja tahografa, v enem primeru je šlo za kršenje predpisov, ki se nanašajo na obvezne počitke in odmore voznika (pri vozniku tovornega vozila iz Turčije, ki je kršil predpise glede obveznega počitka, so policisti še ugotovili, da je imel v tovornem delu zelo pomanjkljivo pripet tovor, kar je predstavljalo nevarnost za druge udeležence v prometu). Štirje vozniki niso bili med vožnjo po avtocesti pripeti z varnostnim pasom, dva pa sta med vožnjo uporabljala mobilni telefon. V enem primeru je bila ugotovljena prekoračitev hitrosti, policisti so izvajali meritve z nadvoza nad avtocesto.

Zaradi kršitev so policisti 18 vozil izločili iz prometa in s štirih odvzeli registrske tablice.

Številne ugotovljene kršitve potrjujejo upravičenost tovrstnih nadzorov, s katerimi bodo policisti nadaljevali tudi v prihodnje. Kljub temu, da so v prvi vrsti za varnost potnikov odgovorni vozniki, pozivajo tudi prevozna podjetja, da poskrbijo za tehnično brezhibnost vozil in da na vožnje napotujejo voznike, ki so ustrezno psihofizično pripravljeni za vožnjo.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih