fbpx
Mestnik
arso, vreme, neurje, oranžno opozorilo
ARSO (Agencija Republike Slovenije za okolje) je za celotno državo izdala oranžno opozorilo. Foto: Zaseg slike ARSO.
Aktualno Vreme

Prihajajo nova neurja, zaščitite se!

V ponedeljek zjutraj in dopoldne Sloveniji ponovno grozijo neurja z močnimi nalivi, zato je pričakovati hitro naraščanje hudourniških vodotokov, ARSO pa je izdala oranžno opozorilo za vso državo. Pristojni prebivalce pozivajo k samozaščitnim ukrepom.

Temu primerno pričakujemo razlivanja in poplavljanja na neobičajnih območjih,” je izpostavil Polajnar za STA.

“Hudourniške poplave se lahko pojavijo tudi na drugih delih države, predvsem v zahodni Sloveniji, v predalpskem hribovju, tudi na območju reke Reke, pa na območju notranjskega Krasa,” je še povedal.

Tekom ponedeljka je pojav poplav možen tudi ponekod v vzhodni Sloveniji.

Poudaril je, da imamo danes dovolj časa, da se pripravimo na razmere. “Ljudje, ki živijo neposredno ob vodi, torej tisti, ki so bili ob zadnjih poplavah prizadeti, lahko postorijo tisto najnujnejše, kar lahko, da zaščitijo lastnino, zlasti premičnine, kot so avtomobili, in jih umaknejo na višje predele,” je pozval. Srečko Šestan (poveljnik civilne zaščite) svetuje, da zaščitite vrata ali garažo s kakšno vrečo peska: “Ne bo škodilo, če na nekaterih mestih, ki jih seveda lastniki dobro poznajo, postavijo kakšno vrečo na garažna vrata ali pa na vhodna vrata. To je pet minut dela, lahko pa prihrani veliko škode in strahu.”

Brane Gregorčič z ARSA je povedal, da lahko v vzhodni Sloveniji močnejše nalive pričakujemo tekom popoldneva, v dopoldanskem času pa lahko pričakujemo neurja s točo ter močnim vetrom.

STA/DB

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih