fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

Priporočila NIJZ za varne in brezskrbne praznike

Božično-novoletni prazniki so najlepši čas v letu, še posebej za otroke. Vendar so s prazničnim veseljem povezane nekatere nevarnosti, zaradi katerih se lahko otroci poškodujejo ali pride do požara. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na spletni strani objavil nekaj priporočil za varne in brezskrbne praznike.

Za varnost pred požarom doma NIJZ priporoča postavitev adventnega venčka na tak prostor, kjer ni dosegljiv majhnim otrokom ali hišnim ljubljenčkom, in je najmanj en meter oddaljen od zaves, časopisov, praznične dekoracije in drugih stvari, ki bi lahko zagorele. Gorečih sveč ne puščamo brez nadzora odrasle osebe niti za kratek čas. Redno jih menjavamo in ne pustimo, da do konca pogorijo. Preden zapustimo prostor, vse sveče ugasnemo.

Če kupimo naravno smrečico, naj bo čim bolj sveža, doma pa jo v podstavku redno zalivamo. Posušeno drevesce se namreč hitreje vname in lahko povzroči požar. Pri nakupu umetne smrečice izberemo tako, ki ima oznako, da je ognjevarna, so zapisali. Novoletno smrečico okrasimo le z okraski, ki so negorljivi ali odporni na ogenj. Na smrečici ali v bližini drugega okrasnega zelenja ne prižigamo pravih sveč zaradi nevarnosti požara.

Novoletna darila so običajno zavita v pisane papirje, darilne vrečke in polepšana z okrasnimi trakovi. Vrečke in trakove pospravimo zunaj dosega otrok takoj, ko darilo odvijemo, da se majhen otrok z njimi ne zaduši ali zadavi. Ovojni papir in papirnate vrečke, ki bi jih pustili ležati blizu gorečih sveč, kamina ali drugih grelnih teles, pa lahko tudi zagorijo in povzročijo požar.

V prazničnih dneh imamo veliko dela v kuhinji, zato lahko hitro pride do kakšne nezgode. Poskrbimo za varnost otrok in ne dovolimo, da bi se igrali v kuhinji, saj lahko nase prevrnejo posodo z vročo hrano ali tekočino. “Če moramo sami paziti na otroke medtem, ko kuhamo, naj bodo oddaljeni od štedilnika vsaj en meter, majhnega otroka pa lahko za ta čas namestimo v stajico. Še bolje je, da je doma druga odrasla oseba, ki se lahko v tem času igra z otroki v drugem prostoru,” so navedli.

Če bomo praznovali pri sorodnikih ali prijateljih, se moramo zavedati, da njihov dom mogoče ni urejen varno za otroke. Bodimo pozorni na morebitne nevarnosti in jih poskušajmo z gostiteljem odpraviti. Plašče in torbice pospravimo zunaj dosega otrok, saj bi otroci v njih lahko našli zdravila, vžigalnike, kovance… Če imajo gostitelji psa, svojega otroka nikoli ne pustimo samega z njim.

Med prazniki z balkona ali terase pospravimo vnetljive materiale in predmete, da se izognemo požaru, ki bi ga lahko povzročila zablodela raketa. Zabavamo se lahko tudi brez pirotehničnih izdelkov. Če jih kljub temu nameravamo uporabljati, kupimo le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Uporabljamo jih varno in skladno z navodili proizvajalca ter veljavnimi predpisi, še svetujejo na NIJZ.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih