fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Pritožbe občanov zaradi kurjenja odpadkov

Skupna občinska uprava občin Dolenjske je prejela od občanov pritožbe, da jih moti smrad od kurjenja odpadkov v okolju. Kot so zapisali vsako leto dobijo več prijav glede kurjenja odpadkov v okolju, v strjenih naseljih, zlasti v jesenskem lasu, ko prihaja do pospravila ostankov vrtnin na vrtu in poljščin na njivah ter obreza sadja. Za nepravilno ravnanje s komunalnimi odpadki pa je predpisana globa, ki znaša 200 evrov.

Pravila kurjenja v okolju

V naravnem okolju je dovoljeno kuriti le naravne nenevarne materiale, ki nastanejo v kmetijstvu ali gozdarstvu – trava, slama- in se uporabljajo pri kmetovanju ali v gozdarstvu. Kaj pa se šteje kot naravno okolje? Gozd, drugo gozdno zemljišče in zemljišče, poraslo z gozdnim rastjem ter območja na prostem, razen vodnih površin, v oddaljenosti do 100 metrov od gozda ali drugega gozdnega zemljišča. Zelenega vrtnega odpada: odpadno vejevje, trava, listje, rože, plevel, gnilo sadje, pa ni dovoljeno kuriti. Te odpadke je potrebno kompostirati ali pa odpeljati v zbirni center.

Kurjenje je prepovedano v gozdu in na zemljišču, poraslemu z gozdnim rastjem, razen na urejenem kurišču in za izvajanje aktivnosti za zatiranje prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja, ki lahko ogrozijo gozd, oziroma uporabljati odprti ogenj v gozdovih, ki so posebno ogroženi zaradi požara.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih