fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Zanimivosti & Zabava

Prostovoljstvo krepi imunski sistem

Mednarodni dan prostovoljstva, ki ga obeležujemo 5. decembra, opozarja na velik prispevek prostovoljcev in hkrati vabi nove prostovoljce. Prostovoljstvo namreč krepi imunski sistem in ščiti pred sebičnostjo in apatijo. Prostovoljci so nosilci optimizma, so ljudje, ki se na podlagi vrednot in človečnosti odzovejo na potrebe v družbi, so upanje, da imamo kot družba in človeštvo potencial za bolj pravilen razvoj sveta.

Znotraj 744 organizacij v Sloveniji opravlja prostovoljsko delo več kot 84.000 prostovoljcev, ki opravijo več kot 10 mio ur prostovoljnega dela, od tega je 62 % žensk in 38 % moških. V okviru OZ RKS Novo mesto je aktivnih več kot 500 prostovoljcev, v zahvalo največ, kar jim lahko damo je priznanje za njihovo dolgoletno delo.

Prejemnice Bronastega znaka RK Slovenije so Štupar Kaja iz KORK Drska, Slak Marjeta in Lužar Zofija iz KORK Ločna Mačkovec, vse tri delujejo že več kot 15 let. Z delom pomagajo starejšim, otrokom, družinam in vsem drugim, ki se znajdejo v stiski.

Prejemnica Srebrnega znaka RK Slovenije je Slavica Derganc iz KORK Mirna Peč, ki je prostovoljka in predsednica krajevne organizacije RK že več kot 20 let.

Prejemnici Zlatega znaka RK Slovenije sta Fanika Primc in Sonja Hajnšek iz KORK Drska, ki delujeta od 20 do 30 let. Delo opravljajo predano in zavzeto kot od začetka.

Letos smo prvič podelili dva naziva Častnega člana OZ RKS Novo mesto in sicer za več kot 50 letno prostovoljstvo Anici Bukovec in 40 letno prostovoljstvo Betki Jarnovič. Lahko rečemo, da živita načela RK in iz tega sledi, da se prostovoljci RK nikoli ne upokojijo.

Ob podelitvi priznanj, ki so ga na OZ RKS Novo mesto pripravili z upoštevanjem vsek ukrepov za preprečevanje okužb, je nagrajenkam čestitala in se jim zahvalila sekretarka OZ RKS Novo mesto Barbara Ozimek, sporoča Območno združenje RKS Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih