fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

PU NM: 23 nesreč; utrujen voznik cisterne vijugal po cesti; tat si je odklenil vikend

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 14. 7. in 17. 7. posredovali v 256 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 810 klicev. Obravnavali so 5 prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 18 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih  predpisov, ki ta vozila brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 63-ih kršitev javnega reda in miru na  javnih krajih in v zasebnih prostorih in dva kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, nasilja v družini, groženj, ponarejanja denarja, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požarov, iskanja pogrešane osebe in nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Utrujen voznik cisterne vijugal po cesti

14. 7. okoli 14. ure so policisti PPP Novo mesto prejeli obvestilo, da naj bi  iz smeri Ljubljane proti Novem mestu voznik tovornega vozila – cisterne hrvaških registrskih oznak vijugal po cesti in ogrožal ostale udeležence v prometu. Takoj so se odzvali, kršitelja izsledili in ustavili. Med postopkom so ugotovili, da je voznik prekoračil dovoljeni čas vožnje, saj ni upošteval predpisanih odmorov in počitkov, na vozilu pa so bile nameščene neustrezne  pnevmatike. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo, mu odvzeli dokumente in zaradi kršitev izrekli globo v višini 1.380 evrov. Zaradi kršitev bodo izrekli globo v višini 4.660 tudi odgovorni osebi pravne osebe.

Voznike tovornih vozil in avtobusov policija opozarja, naj dosledno upoštevajo predpisan čas vožnje, odmorov in  počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi lastne varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu. Utrujenost voznika je pomemben dejavnik tveganja prometnih nesreč, zato je pomembno, da vozniki vozijo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju. Ob prvih znakih utrujenosti naj varno ustavijo vozilo, se spočijejo in šele nato  nadaljujejo z vožnjo. Dosledno naj upoštevajo omejitve hitrosti in cestno prometna pravila, predvsem ustrezno varnostno razdaljo. Med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona in drugih naprav, ki lahko vplivajo na zbranost voznika.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

Policisti PP Novo mesto so bili 14. 7. nekaj po 18. uri obveščeni o prometni nesreči v Stopičah. Opravili so ogled in ugotovili, da je 33-letni voznik pri vožnji po klancu navzdol izgubil oblast nad vozilom, zapeljal levo in trčil v avtomobil 29-letnega voznika. V nesreči ni bil nihče poškodovan, policisti pa so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,94 mg alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

71-letnica trčila v kolesarja

14. 7. nekaj po 18. uri se je zgodila prometna nesreča z udeležbo kolesarja in voznice osebnega avtomobila v Črnomlju. Policisti so ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 71-letna voznica, ki je v križišču odvzela prednost 52-letnemu kolesarju, ki je vozil po prednostni cesti. Kolesar je po trčenju padel in se lažje poškodoval, oskrbeli so ga  v  novomeški bolnišnici. Policisti bodo povzročiteljici nesreče zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Padec kolesarke

15. 7. popoldne je bila policija obveščena o padcu kolesarke na območju Kostanjevice na Krki. Policisti PP Krško so ugotovili, da je mladoletna kolesarka peljala po klancu navzdol, zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad  kolesom, zapeljala s ceste in trčila v prometni znak. Poškodovano mladoletnico so reševalci oskrbeli in odpeljali v brežiško bolnišnico. Okoliščine nesreče policisti še preverjajo.

Pijan se je odpeljal iz lokala

V noči na 15. 7. so bili policisti PP Krško obveščeni, da naj bi v gostinskem lokalu v Krškem pijan moški motil javni  red in mir in se odpeljal z osebnim avtomobilom. Na podlagi opisa so kršitelja izsledili in ustavili. Ugotovili so, da gre za 34-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,24 mg alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

19-letnika sta se ponesrečila na gozdni cesti

15. 7. so policijo iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo moškega, ki naj bi se ponoči poškodoval v prometnih nesreči. Policisti PP Šentjernej so zbrali obvestila, opravili ogled in ugotovili, da se je nesreča zgodila na gozdni cesti na Gorjancih, kjer je 19-letni voznik osebnega avtomobila, v katerem je bil še 19-letni potnik, zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in se prevrnil. Okoliščine policisti še preiskujejo in bodo zoper povzročitelja uvedli prekrškovni postopek.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Policisti PP Novo mesto so v noči na 16. 7. med kontrolo prometa v naselju Prapreška pot zaradi nezanesljive  vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila Renault clio. Ugotovili so, da 30-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka je imel 1,16 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Ponoči vozil brez prižganih luči

Med kontrolo prometa v Velikem Mraševem so policisti v noči na 16. 7. opazili voznika osebnega avtomobila  znamke Volvo, ki je vozil brez prižganih luči. Zapeljali so za njim in ga ustavljali s svetlobnimi in zvočnimi  signali,  vendar kršitelj znakov policistov sprva ni upošteval in je nadaljeval z vožnjo. Med postopkom so ugotovili, da gre za 28-letnega kršitelja, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Avtomobil so mu zasegli in nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Stepli so se v Križah

Novomeški policisti so bili v noči na 16. 7. obveščeni, da naj bi se na prireditvi v kraju Križe pretepali trije kršitelji in se odpeljali s kraja. Na podlagi opisa so 34-letnega kršitelja izsledili in ustavili. Kršitelju, ki je imel v litru izdihanega  zraka 0,62 miligramov alkohola, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Okoliščine pretepa še preiskujejo, o vožnji pod vplivom alkohola pa bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Brežiški policisti ustavili več kršiteljev, ki so vozili pod vplivom alkohola

Policisti PP Brežice so med kontrolo prometa ustavili več voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Kršitelj, ki so ga ustavili v Brežicah, je imel v litru izdihanega zraka 0,63 miligramov alkohola. V Slovenski vasi so vozniku izmerili 0,47 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka in v Čatežu ob Savi ustavili voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,40 miligramov alkohola. Vsem so odvzeli vozniška dovoljenja, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnimi predlogi seznanili sodišče.

KRIMINALITETA

Prijeli tatu, ki si je sam odklenil počitniško hišico

Brežiške policiste je 14. 7. nekaj po 15. uri oškodovanec obvestil, da je v Čatežu ob Savi opazil moškega, ki je najverjetneje iz počitniške hiše odtujil predmete in pobegnil. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa pri Malencah  izsledili in prijeli 28-letnega tatu. Ugotovili so, da je vrata počitniške hiše odklenil s ključem, ki ga je našel v bližini. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar, več ročnih ur, mobilni telefon, sončna očala in osebne predmete  oškodovanca v vrednosti okoli 1.500 evrov. Ukradene predmete so mu zasegli in vrnili oškodovancu. Odvzeli so mu prostost, ga pridržali in s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja tatvine privedli k preiskovalnemu sodniku.

Ukradli blagajno in gorsko kolo

Na območju Čateža ob Savi je v noči na 15. 7. nekdo vlomil v gostinski lokal in odtujil prenosno blagajno z  menjalnim denarjem. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1.250 evrov škode.

V naselju Veliki Kamen je med 13. 7. in 15. 7. neznanec vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Z dvorišča stanovanjske bloka v Dolenjskih Toplicah je med 12. 7. in 15. 7. neznanec  odtujil gorsko kolo znamke Hai bike. Lastnika je oškodoval za 500 evrov.

JAVNI RED IN MIR

Hotel se je tepsti, pristal v priporu

Policisti PP Metlika so 14. 7. popoldne zaradi kršitve javnega reda in miru posredovali v gostinskem lokalu v Metliki. Ugotovili so, da se je kršitelj vedel na predrzen nesramen način, enega izmed gostov je žalil in ga spodbujal k  pretepu. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru mu bodo izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih