fbpx
Mestnik
policija
Foto: Nascas.si.
Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Hudo poškodovan voznik mopeda

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so  med  17.  1. in 20. 1. 2020 intervenirali  v 143 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 629 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, tri prometne nesreče,  v  katerih  so  se  udeleženci  lažje poškodovali in 15 prometnih nesreč,  v  katerih  je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema  cestno prometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj.  Posredovali  so  zaradi  23-ih  kršitev javnega reda in miru na javnih  krajih  in  v  zasebnih  prostorih  in enega kršitelja pridržali. S področja  kriminalitete  so  obravnavali  sume  kaznivih dejanj ponarejanja
dokumentov,  poškodovanja  tuje  stvari,  vlomov  in tatvin. Posredovali so zaradi   iskanja   pogrešanih  oseb,  poskusov  izmika  mejni  kontroli  in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Hudo poškodovan voznik mopeda

18.  1.  nekaj  pred  7.  uro  se  je zgodila prometna nesreča v Ledini (PP Sevnica). Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestili sevniških policistov je 82-letni  voznik  mopeda  na  spolzkem  vozišču izgubil oblast nad mopedom, padel in se huje poškodoval. Poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v bolnišnico v Celje. Okoliščine nesreče policisti še preverjajo.

V nesreči poškodovana peška

Novomeški policisti so bili 17. 1. nekaj po 19. uri obveščeni o prometni nesreči  z udeležbo peške v Žabji vasi. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je nesrečo povzročil 63-letni voznik osebnega avtomobila, ki  je na prehodu za pešce trčil v peško, ki je ob zeleni luči na semaforju pravilno  prečkala  cesto.  Lažje  poškodovano  56-letno peško so reševalci odpeljali  v bolnišnico. Povzročitelju nesreče so policisti izdali plačilni
nalog.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

18.  1.  okoli  6.  ure  se  je  zgodila  prometna nesreča na avtocesti pri Smedniku.  Policisti  PPP  Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo  povzročil  31-letni  voznik  osebnega  avtomobila,  ki  je  zaradi neprilagojene  hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil, ki ga  je  vozil  34-letni  voznik.  Lažje poškodovanega 34-letnega voznika in 28-letnega potnika iz njegovega vozila so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti  so  še  ugotovili,  da  je  imel  povzročitelj  nesreče  v litru izdihanega  zraka 0,38 miligramov alkohola. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Črnomaljski  policisti  so 19. 1. popoldne prejeli obvestilo, da na cesti v Ručetni  vasi  voznik  osebnega  avtomobila  vijuga po vozišču in z nevarno vožnjo ogroža druge udeležence v prometu. Takoj so se odzvali in 38-letnega kršitelja  izsledili  in  ustavili.  Med  postopkom  so  ugotovili, da nima veljavnega  vozniškega  dovoljenja,  na  neregistriranem vozilu pa sta bili nameščeni  različni  registrski  tablici,  ki  pripadata  drugima voziloma. 38-letnemu  kršitelju,  ki je imel v litru izdihanega zraka 0,96 miligramov alkohola,  so  Renault  clio  zasegli,  mu  zaradi številnih kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

Na  parkirnem prostoru Ulice Slavka Gruma v Novem mestu je v noči na 18. 1. nekdo vlomil v kombinirano vozilo in odtujil električno ročno orodje.

V  kraju  Mali  Cirnik  pri  Šentjanžu  je  17.  1.  med 18. in 21.30 nekdo izkoristil  odsotnost   stanovalcev  in  skozi  pritlično  okno  vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar.

17.  1.  je  oškodovanec policiste obvestil, da je v Šmarjeti med 16. 1. in 17.  1.  neznanec skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil okoli 30 kg mesa in daljnogled ter ga oškodoval za okoli 1.100 evrov.

V  naselju Strelac na območju občine Šmarješke Toplice je med 15. 1. in 17. 1.  nekdo  vlomil  v  stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 300 evrov škode.

Na  območju  Vrčic  in  Črmošnjic  (PP  Črnomelj)  je  nekdo  vlomil  v dva traktorja,  parkirana v gozdu. Odtujil je gorivo in orodje ter povzročil za okoli 2.500 evrov škode.

V  noči  na 17. 1. je v Smolenji vasi neznanec vlomil v prostore prodajalne in odtujil menjalni denar.

Na  parkirnem prostoru v Novem mestu je 18. 1. zvečer nekdo vlomil v osebni avtomobil  in  odtujil  torbico z denarjem, dokumenti in osebnimi predmeti. Lastnico je oškodoval za okoli 1.500 evrov.

V  Dolnji Prekopi na območju PP Krško je 18. 1. med 16. in 21. uro neznanec izkoristil  odsotnost   stanovalcev  in  skozi  pritlično  okno  vlomil  v stanovanjsko  hišo.  Pregledal  je  prostore  in našel ter odtujil denar in nakit. Lastniki ocenjujejo, da so oškodovani za okoli 10.000 evrov.

V  kraju Golek na območju PP Krško je 18. 1. med 15. in 20. uro, ko so bili stanovalci odsotni, nekdo skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je denar in zlat nakit in lastnike oškodoval za 10.000 evrov.

V  Srednjem  Grčevju na območju PP Novo mesto je med 15. 1. in 19. 1. nekdo vlomil  v  tri  počitniške  hiše.  Po prvih ugotovitvah je iz enega objekta odtujil denar in nakit, iz dveh objektov pa ni ničesar odtujenega.

V Vinici pri Šmarjeti je 19. 1. med 17. in 20. uro neznanec skozi balkonska vrata  vlomil  v stanovanjsko hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil zlat nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 500 evrov škode.

S  parkirnega  prostora  na  Volčičevi ulici v Novem mestu je 19. 1. zvečer nekdo  odtujil  osebni  avtomobil  Volvo V50, temno sive barve, registrskih oznak LJ HI-475.

JAVNI RED IN MIR

Kršitelja pridržali

Novomeške  policiste  so  19.  1.  nekaj pred 19. uro poklicali na pomoč iz naselja v okolici Novega mesta, kjer naj bi pijan moški razbijal inventar v hiši  in  žalil  svojce. 48-letni kršitelj se tudi po prihodu policistov ni pomiril  in ni upošteval njihovih ukazov, zato so mu odvzeli prostost in ga odpeljali  v  prostore  za pridržanje. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskusi izmika mejni kontroli

Policisti PMP Dobova so 17. 1. med kontrolo tovornega vlaka, ki je na vstop v  Slovenijo  pripeljal  iz  Srbije,  v  dveh  vagonih našli 16 državljanov Sirije,  ki  so  se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito  vstopiti  v Slovenijo. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti  so  med  opravljanjem nalog varovanja državne meje med 17. 1. in 20.  1.  na  območju krajev Drašiči, Tribuče, Loke (Straža), Prilipe, Obrh, Stranska  vas, Srednja vas in Novo mesto izsledili in prijeli 35 tujcev, ki so  nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z 19 državljani Pakistana,  14  državljani  Maroka,  državljanom  Tunizije  in  državljanom Somalije še niso zaključeni.

Alenka Drenik, PU Ljubljana

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih