fbpx
Mestnik
policija
Poročilo dežurnih policistov PU Novo mesto.
Aktualno Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: napad na policiste, rop v prodajalni…

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 59 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 200 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče,  v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi osmih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, vloma in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Prijeli pobeglega povzročitelja nesreče 5.  6. ob 9.20 so bili policisti PP Novo mesto obveščeni o prometni nesreči v Srebrničah, kjer naj bi voznik osebnega avtomobila znamke Audi trčil v zadnji del vozila  oškodovanca in pobegnil s kraja nesreče. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa voznika izsledili na  Ljubljanski cesti. Kršitelj  znakov  policistov  s  katerimi  so ga ustavljali ni upošteval, s pospešeno  hitrostjo  je  nadaljeval z vožnjo in zapeljal na travnik in na makadamsko pot pri Potočni vasi, kjer so ga ustavili. 23-letnemu vozniku, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja in je imel v litru izdihanega zraka 1,07 miligramov alkohola in 20-letnemu potniku so odvzeli prostost in nadaljujejo  z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem vseh okoliščin kaznivega dejanja  nevarne vožnje v cestnem prometu. Zasegli so tudi osebni avtomobil znamke Audi.

KRIMINALITETA

Kazenske ovadbe zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so na Specializirano  državno  tožilstvo  podali kazensko ovadbo zoper tri fizične  osebe in gospodarsko družbo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu  KZ-1.  Kriminalisti  so  ugotovili, da je ena izmed osumljenk kot predsednica uprave slovenske družbe zlorabila svoj položaj in podpisala več kreditnih pogodb, pridobljena sredstva pa so bila uporabljena za managerski prevzem  te  iste  družbe. Druga osumljenca sta bila sopodpisnika pogodb in direktorja družbe, ki je kredit prejela. V skladu z določili Zakona o gospodarskih družbah je šlo za prepovedano finančno pomoč, posledica storitve kaznivega dejanja, ki je nastala za gospodarsko družbo, ki je dala kredit, pa je velika premoženjska škoda v višini več kot 4.100.000 evrov.

V mesecu maju so novomeški kriminalisti  na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo  zoper  fizično osebo in gospodarsko družbo zaradi suma  storitve  dveh  kaznivih  dejanj davčne zatajitve po 249. členu KZ-1, kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 om 15 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Med preiskavo so ugotovili,  da se je osumljenec v letih 2015 in 2016 kot direktor gospodarske družbe  –  trgovine  z  gradbenim  materialom in elektronskimi napravami,  izognil  plačilu  davkov  in  neupravičeno  dobil  vrnjen davek v Republiki Sloveniji za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah v EU v višni več kot 1.185.000 evrov. Osumljenec je knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

V tretjem primeru so kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko  ovadbo  zoper  fizično  osebo iz Hrvaške in slovensko gospodarsko družbo  zaradi  suma  storitve  kaznivega  dejanja davčne zatajitve po 249. členu  KZ-1  in  sedmih  kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin  po  235.  členu  KZ-1. Ugotovljeno je bilo, da se je osumljenec kot direktor  gospodarske  družbe – trgovine z žiti in elektronskimi napravami, pri  poslovanju  izognil plačilu davkov, saj je neupravično pridobil vrnjen
davek v Republiki Sloveniji,  za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah  EU, v višini skoraj 250.000 evrov. Knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige je izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

Napadli policiste in poškodovali službeno vozilo

Policista  PP  Novo  mesto sta okoli 19. ure na cesti med Muhaberjem in Potočno  vasjo  ustavljala voznika osebnega avtomobila Fiat Stilo. Kršitelj znakov policistov ni upošteval,  s  pospešeno  hitrostjo je nadaljeval z vožnjo do naselja v okolici Novega  mesta, kjer  je vozilo ustavil in poskušal peš pobegniti. Policista sta kršitelja prijela, ta pa se je ves čas aktivno upiral.  Z namenom preprečitve prijetja je policista fizično napadla še ena oseba in ga lažje poškodovala. V postopek se je vmešalo še več  prebivalcev naselja, ki so v  službeno vozilo metali kamenje in ga poškodovali ter storilcu omogočili beg. V nadaljevanju so policisti zasegli avtomobil, ki so ga storilci medtem poškodovali s sekirami. Nadaljujejo s preiskavo in  ugotavljanjem  okoliščin  kaznivih  dejanj  napada na uradno osebo,  ko  opravlja  naloge  varnosti  in  kaznivega  dejanja  preprečitev uradnega  dejanja  ali  maščevanja  uradni  osebi,  katerih  sta  osumljena 26-letni moški in 47-letna ženska. 26-letnemu vozniku, ki nima veljavnega vozniškega  dovoljenja  bodo zaradi številnih kršitev izdali plačilni nalog in  na  sodišče  naslovili  obdolžilni  predlog.  Zakon o pravilih cestnega prometa  in  Zakon  o motornih vozilih za omenjene kršitve določata globo v višini 1640 evrov.

Rop

Policisti  PP  Novo  mesto  so  bili  nekaj  po 19. uri obveščeni o ropu v prodajalni  na  Glavnem trgu v Novem mestu. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je neznanec ob plačevanju kupljenega artikla na blagajni izkoristil  priložnost, ko je prodajalka odprla blagajniški predal in iz predala odtujil šop bankovcev in pobegnil. Okoliščine ropa policisti še preiskujejo.

Vlom

Na  Bizeljski cesti v Brežicah je nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi  vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil zlat nakit.

Tatvina

Na območju Grmovelj (PP Šentjernej) je nekdo s pašnika odtujil ovco in z dveh njiv pobral poljščine. Lastnika ocenjujeta, da sta oškodovana za okoli 400 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskusi izmika mejni kontroli

Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila  srbskih  registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled  tovornega  vozila,  kjer so v tovornem delu našli štiri državljane
Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo.  Na  podvozju  tovornega  vozila registrskih  oznak  Severne Makedonije pa so našli še dva državljana Irana, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti  so  med  opravljanjem  nalog  varovanja  državne meje na območju Vrbine  (PP  Krško)  izsledili in prijeli državljana Libije in državljana Alžirije, ki sta nezakonito prestopila državno mejo. Postopek s tujcema še ni zaključen.

Alenka Drenik, PU Novo Mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih