fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Nasilnežu prepovedali približevanje žrtvi

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 5. 6. in 8. 6. intervenirali v 194 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 654 klicev. Obravnavali so pet prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 14 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila trem kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 35-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.
Posredovali so zaradi nesreče pri delu, iskanja pogrešane osebe, sprožitve signalno varnostne naprave, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Pod vplivom alkohola in brez veljavnih vozniških dovoljenj

Policisti PP Brežice so 5. 6. dopoldne med kontrolo prometa v Dobovi ustavili voznico osebnega avtomobila in ji zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. 67-letna voznica je opravljanje preizkusa
odklonila, prav tako je odklonila strokovni pregled. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so ji prepovedali nadaljnjo vožnjo, vendar kršiteljica prepovedi ni upoštevala in je z vožnjo nadaljevala. Kasneje so jo ponovno ustavili pri Rigoncah in ji avtomobil zasegli. O kršitvah cestno prometnih predpisov bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

6. 6. okoli 19. ure so policisti PP Novo mesto pri naselju v okolici Novega mesta ustavljali voznika osebnega avtomobila, na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo, z vozilom zaviral in pospeševal, vozil po nasprotnem voznem pasu, potem pa zapeljal v naselje in avtomobil ustavil. Policista sta mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredila preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Ugotovljeno je bilo, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Med postopkom je neznana oseba v kršiteljev avtomobil odvrgla goreč predmet in zanetila požar. Policisti so požar pogasili, avtomobil zasegli in zoper kršitelja zaradi številnih kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Nasilnežu prepovedali približevanje žrtvi

Policisti PP Trebnje so 5. 6. posredovali zaradi nasilja v družini v okoli Trebnjega. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je 54-letni nasilnež, ki je bil pod vplivom alkohola, pretepel svojo ženo. Žrtev je po dogodku uspela pobegniti iz hiše, policisti pa so žrtev zaščitili in nasilnežu izrekli prepoved približevanja zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil njeno življenje, osebno varnost in svobodo. O izrečeni prepovedi so obvestili
pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Zoper osumljenca, ki so ga v preteklosti že obravnavali kaznivega dejanja z elementi nasilja, bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi nasilja v družini.

Novomeški policisti prijeli vlomilca

Policisti PP Novo mesto so bili 7. 6. okoli 22. ure obveščeni o sumljivi osebi, ki bi se na parkirnem prostoru v Kandiji lahko pripravljala na izvrševanje kaznivega dejanja. Takoj so odšli na kraj, kjer so pri kaznivem
dejanju zalotili in prijeli osumljenca, ki se z izvijačem vlamljal v parkomat. 20-letnega osumljenca iz Črnomlja bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja velike tatvine.

Vlomi in tatvine

V noči na 6. 6. je v Straži neznanec vlomil v prostore podjetja in odtujil več kosov električnega in ročnega orodja. Lastnika je oškodoval za okoli 5.000 evrov.

V kraju Hudo Brezje na območju PP Sevnica je 5. 6. nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalke in skozi balkonska vrata vstopil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar in zlat nakit. Lastnico je oškodoval za okoli 6000 evrov.

Med 3. 6. in 6. 6. je na Cesti 4. julija v Krškem neznanec iz kletnih prostorov stanovanjskega bloka odtujil novejše treking kolo znamke Ghost, rdeče barve. Lastnica ocenjuje, da je oškodovana za nekaj manj kot 1.000 evrov.

Na območju Plešivice je med 6. 6. in 7. 6. nekdo vlomil v dve počitniški hiši. Odtujil je kolo z motorjem in bakreno posodo.

V Vihrah na območju PP Krško so v noči na 7. 6. neznanci iz odklenjenega gospodarskega objekta odtujili 19 piščancev in lastnika oškodovali za 200 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskusi izmika mejni kontroli

Policisti PMP Obrežje so pri opravljanju mejne kontrole v tovornem vozilu registrskih oznak Severne Makedonije izsledili dva državljana Afganistana, ki sta se skrita med tovorom poskušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Policisti PMP Dobova so izsledili dva državljana Alžirije, ki sta se skrita na podvozju vlaka, ki je pripeljal iz Srbije, poskušala izogniti mejni kontroli. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Brega pri Sinjem Vrhu, Tanče Gore, Dolenjega Suhorja pri Vinici, Vukovcev, Balkovcev, Hriba (PP Črnomelj), Jesenic na Dolenjskem (PP Brežice) in Drašičev (PP Metlika), med 5. 6. in 8. 6. izsledili in prijeli 37 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s 30 državljani Maroka, štirimi državljani Afganistana, dvema državljanoma Irana
in državljanom Tunizije še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

V reki Kolpi našli truplo

V reki Kolpi na območju Brega pri Sinjem Vrhu je bilo 6. 6. v večernih urah opaženo truplo. Gasilci PGD Črnomelj so truplo moškega potegnili iz vode, zdravnica pa je na kraju potrdila smrt in odredila sanitarno obdukcijo, na podlagi katere bo ugotovljen vzrok smrti. Znakov nasilja oziroma poškodb na
truplu ni bilo ugotovljenih. Policisti in kriminalisti okoliščine in identiteto osebe še ugotavljajo.

Nesreča pri delu v gozdu

6. 6. popoldne so nas iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval pri spravilu drv. Policisti PP Črnomelj so zbrali obvestila in ugotovili, da je 21-letni moški na območju Črmošnjic vozil traktor po gozdni vlaki, izgubil oblast nad vozilom in zapeljal z vlake. Še preden se je traktor prevrnil, je moški uspel skočiti z vozila in se pri tem lažje poškodoval.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih