fbpx
Mestnik
policija
Foto: Nascas.si.
Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Pod vplivom drog in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 158 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 608 klicev. Obravnavali so štiri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 12 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila osmim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 30-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj umora, povzročitve splošne nevarnosti, nasilja v družini, poškodovanja tuje stvari, groženj, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požarov, sprožitve signalno varnostne naprave, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

21. 2. okoli 21.30 se je zgodila prometna nesreča z udeležbo dveh voznikov osebnih avtomobilov na cesti med Šentjanžem in Krmeljem. Sevniški policisti so ugotovili, da je nesrečo povzročil 37-letni voznik, ki je zaradi vožnje po levi strani vozišča trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pripeljal 46-letni voznik. Lažje poškodovanega povzročitelja nesreče, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,77 miligramov alkohola, so reševalci odpeljali v bolnišnico.  Policisti nadaljujejo z ugotavljanjem vseh okoliščin prometne nesreče in kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Brežiški policisti so med kontrolo prometa v okolici Brežic v noči na 22. 2. ustavili 24-letnega voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 1,02 miligramov alkohola. Preprečili so mu nadaljnjo vožnjo, avtomobil zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti PP Novo mesto so 22. 2. okoli 21. ure v okolici Novega mesta ustavili voznico osebnega avtomobila in ji zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 39-letna kršiteljica, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je opravljanje preizkusa odklonila. Voznici in potniku, ki je bil prav tako pijan, so preprečili nadaljnjo udeležbo v prometu, avtomobil zasegli, izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

22. 2. okoli 19.30 so sevniški policisti v Sevnici ustavili večkratnega kršitelja cestno prometnih predpisov, ki se je prevažal s kros motorjem. 27-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,31 miligramov alkohola so motor zasegli in zoper njega na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Mladoletnik pod vplivom alkohola

V noči na 23. 2. so Policisti PP Novo mesto na Šegovi ulici ustavili 14-letnika, ki je vozil osebni avtomobil, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,37 miligramov alkohola. Preprečili so mu nadaljnjo vožnjo, avtomobil zasegli in izdali plačilni nalog. O kršitvah mladoletnika so obvestili starše in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Kršitelja pridržali

Policisti PP Metlika so v noči na 23. 2. v Metliki kontrolirali 21-letnega voznika osebnega avtomobila, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,71 miligramov alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in o vožnji pod vplivom alkohola seznanili sodišče.

Na mejni prehod pod vplivom prepovedanih drog

V noči na 22. 2. je na mejni prehod Slovenska vas na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila iz Kranja. Policisti so opravili mejno kontrolo in pri kršitelju opravili test za ugotavljanje prisotnosti prepovedanih drog, ki je bil pozitiven. 28-letnemu kršitelju, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, so avtomobil zasegli. Odredili so mu tudi strokovni pregled, vendar je opravljanje pregleda odklonil. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in napisali obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Prepoved približevanja in kazenska ovadba zaradi nasilja v družini

Policisti PP Črnomelj so 21. 2. zaradi suma nasilja v družini 44-letnemu moškemu in 63-letni ženski izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvi. Na podlagi zbranih obvestil so ugotovili, da je osumljenec že dalj časa izvajal fizično in psihično nasilje nad svojo partnerko. Žrtev je pretepal, poniževal in z njo surovo ravnal, nasilje nad njo pa je izvajala tudi njegova mati. Policisti so žrtev zaščitili in o izrečenem ukrepu obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Zoper oba nasilneža bodo na državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi nasilja v družini.

Vlomi in tatvine

V naselju Trsetnik na območju Šentruperta je med 20. 2. in 21. 2. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi kletno okno vlomil v stanovanjsko hišo in našel ter odtujil denar in zlat nakit. Lastniki ocenjujejo, da je škode za okoli 13.000 evrov.

V okolici Dvora je med 21. 2. in 22. 2. nekdo vlomil v brunarico. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda povzročena z vlomom.

Med 22. 2. in 23. 2. je v Golobinjeku nekdo vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil nakit. Lastniki ocenjujejo, da so oškodovani za okoli 5000 evrov.

Na parkirnem prostoru v Mokronogu je 23. 2. nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil torbo z dokumenti, denarjem in bančnimi karticami. Lastnika je oškodoval za 400 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskusi izmika mejni kontroli

Policisti PMP Obrežje so 22. 2. pri kontroli tovornega vozila registrskih oznak Severne Makedonije v tovornem delu v lesenih zabojih našli skritih pet državljanov Afganistana, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakonito prestopili državno mejo

Policisti PU Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 21. 2. in 24. 2. na območju Vahte in Dolža izsledili in prijeli pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tremi državljani Maroka in dvema državljanoma Alžirije še niso zaključeni.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih