fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Razkrinkali kriminalno združbo, zasegli drogo v vrednosti več milijonov evrov!

Policijska uprava Novo mesto in Generalna policijska uprava sta na današnji novinarski konferenci predstavila prijetje več osumljencev kriminalne združbe, ki je izvrševala kazniva dejanja s področja prepovedanih drog in pranja denarja. S pomočjo mednarodnega sodelovanja so policisti in kriminalisti zasegli večjo količino prepovedanih drog in denarja.

Aktivnosti policije sta predstavila France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto in Uroš Lavrič, vodja Oddelka za kriminalne združbe v Sektorju za organizirano kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

France Božičnik in Uroš Lavrič. Foto: PU Novo mesto.

Novomeški kriminalisti prijeli kriminalno združbo, ki je trgovala s prepovedanimi drogami in prala denar, pridobljen z njihovo prodajo.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Novo mesto so v sodelovanju s kriminalisti in policisti več policijskih uprav in Generalne policijske uprave, v torek, 18. 5. 2021, prijeli več osumljencev kriminalne združbe, ki je izvrševala kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog ter kaznivo dejanje pranja denarja.

V začetku 2018 so nas tuji varnosti organi – ameriška Uprava za boj proti drogam (DEA) – obvestili, da so zaznali posameznike iz Slovenije, ki so se na območju Dominikanske republike dogovarjali za nakup večje količine prepovedane droge kokain.

Z mednarodnim policijskim sodelovanjem z varnostnimi in pravosodnimi organi Srbije, Nemčije, Italije, ZDA in ostalih evropskih držav smo potrdili, da gre za organizirane in med seboj povezane posameznike.

Kriminalno združbo je vodil 36-letni Ljubljančan, ki je bil zadolžen za nabavo prepovedane droge (tudi iz Dominikanske republike) in je skrbel za organizacijo delovanja hudodelske združbe – osumljence je razporejal in prerazporejal na opravljanje določenih nalog, povezanih s hranjenjem in preprodajo prepovedane droge. Prepovedano drogo je tudi sam prodajal svojim zaupnikom. Prav tako je od enega izmed podrejenih prevzemal denar od izkupička od prodaje.

Osumljenci so se ukvarjali s prodajo prepovedanih drog v večjih količinah, kakor tudi z ulično prodajo in preprodajo. Njihove vloge so bile razdeljene in točno določene.

Tako so na primer eni skrbeli za varnost vodje kriminalne združbe in ga opozarjali na morebitno prisotnost policije v času njegovih sestankov, kjer so se dogovarjali o nabavi in preprodaji prepovedane droge, drugi so skrbeli za skladišče, prenašanje v skladišče, razpakiranje in ponovno pakiranje ter pripravo za nadaljnjo prodajo, tretji so skrbeli za oskrbo kurirjev, ki so prepovedano drogo prenašali na določene lokacije do prodajalcev ipd.

Foto: PU Novo mesto

V torek, 18. 5. 2021, so policisti in kriminalisti na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Krškem pri osumljencih opravili 18 hišnih preiskav (stanovanj, stanovanjskih hiš, osebnih vozil in garaž).

Pri hišnih preiskavah so odkrili skladišče, kjer so zasegli nekaj manj kot 79 kg različnih prepovedanih drog, namenjenih oskrbi slovenskega tržišča, in sicer kokaina, heroina, amfetamina, sredstva za mešanje oz. povečanje količine paracetomol, stiskalnic, kalupov in ostale opreme za mešanje in ponovno stiskanje ter pakiranje prepovedanih drog. Pri ostalih hišnih preiskavah so policisti in kriminalisti zasegli še manjše količine prepovedanih drog, prenosne telefone, SIM kartice, razne beležke, denar ipd.

Analize prepovedanih drog še potekajo, na osnovi razpoložljivih podatkov pa ocenjujemo, da je vrednost zasežene droge nekaj milijonov evrov.

Skupaj so kriminalisti pridržali 17 osumljencev, slovenskih državljanov, ki so jih ovadili za 16 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo; 9 osumljencev so privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Krško. Preiskovalni sodnik je za deveterico odredil pripor.

7 osumljencev iz te združbe so kriminalisti ovadili tudi za kaznivo dejanje pranja denarja.

Z drugimi, zaenkrat še neidentificiranimi člani mednarodne hudodelske združbe, ki je delovala na območju Italije, Nemčije, Srbije in Slovenije, so v obdobju (najmanj) od 1. 6. 2019 do 24. 8. 2019 organizirali in sodelovali pri prenosih večjih količin denarja, pridobljenega z izvrševanjem kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo prepovedanih drog.

Foto: PU Novo mesto

Osumljencem so v Srbiji, z odličnim sodelovanjem z Upravo kriminalistične policije Republike Srbije, zasegli skoraj milijon evrov gotovine.

Osumljenci so stari od 30 do 53 let. Večino osumljencev je policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami in pranjem denarja.

Po ugotovitvah policije je bil osnovni motiv izvrševanja kaznivih dejanj zaslužek. Vsi osumljeni so brez redne zaposlitve, preprodaja prepovedanih drog in pranje denarja pa so jim omogočali lagodno življenje.

Kriminalistično preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Med preiskovanjem kaznivih dejanj so kriminalisti uporabljali prikrite preiskovalne ukrepe, poteka tudi finančna preiskava.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, Kazenski zakonik predvideva zaporno kazen od 5 do 15 let. Osumljence smo ovadili za kvalificirano obliko kaznivega dejanja, ker so delovali v hudodelski združbi.

Za kaznivo dejanja pranja denarja je zagrožena zaporna kazen od 1 do 10 let.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih