fbpx
Mestnik
Foto: Siol.net
Aktualno Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Vlom in tatvina osebnega vozila

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so  intervenirali  v  46 nujnih primerih  in  na  številko  113 prejeli 209 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo,  v  kateri  je  nastala  premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 11-ih  kršitev  javnega  reda  in  miru  na  javnih  krajih  in  v zasebnih prostorih.  S  področja  kriminalitete  so obravnavali sume kaznivih dejanj grožnje  in  tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požara, sprožitve signalno varnostne naprave in nezakonitih prehodov državne meje.

Kriminaliteta

Na kraju kaznivega dejanja prijeli tatu

Nekaj  po 20. uri smo bili obveščeni o sumljivi osebi, ki naj bi na območju Dobruške  vasi  poskušala  vlomiti  v  stanovanjsko hišo. Policisti Postaje prometne  policije  Novo mesto in šentjernejski policisti so takoj odšli na kraj  in  v  notranjosti hiše prijeli 24-letnega osumljenca. Zoper njega so uporabili  prisilna  sredstva in ga obvladali. Ugotovili so, da je storilec skozi  odprto  okno  vstopil  v  stanovanjsko  hišo,  pregledal prostore in poskušal  odtujiti  dve  ribiški  palici. Moškega bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Policisti in kriminalisti pri preiskavah vlomov ugotavljajo, da se storilci običajno  pripravijo  na  izvršitev  kaznivega  dejanja.  Opazujejo hiše in navade  stanovalcev, vlamljajo pa največkrat v tiste hiše, v katerih očitno ni  nikogar.  Občane pozivamo, da nas obveščajo o pojavu sumljivih vozil in oseb,  ki  si  ogledujejo  hiše  in  bi  se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega  dejanja.  Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive  osebe  ob  morebitnem  kasnejšem vlomu lahko bistveno pripomore k
uspešni preiskavi kaznivega dejanja.

Občanom  svetujemo,  da tudi v primerih, ko hišo zapustijo le za krajši čas (sprehod,  delo  na vrtu, odhod v trgovino ipd.), dosledno zapirajo okna in zaklepajo  vrata.  Ob  daljši  odsotnosti  naj  poprosijo  sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste.

Storilci  iz  stanovanjskih  hiš  kradejo  denar in nakit, ki ga pogosto še vedno   najdejo  na  predvidljivih  in  lahko  dostopnih  mestih.  Občanom svetujemo,  da  doma ne hranijo večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakomur,  ki  bi postal žrtev vloma svetujemo, naj nas o tem takoj obvesti na  številko  113.  Oškodovanci  naj  do  prihoda  policistov ne vstopajo v prostor,  ker  je  storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Vlomi in tatvine

V  Velikem  Podljubnu je v noči na 6. 5. nekdo z dvorišča stanovanjske hiše odtujil  osebni   avtomobil   Volkswagen  golf,  serije  II,  sive  barve, registrskih oznak NM62-33 L. Vozilo je bilo odklenjeno, v njem pa kontaktni ključi.

Občane  ponovno  pozivamo,  da  ključev  ne  puščajo  v vozilih. Vozila naj zaklepajo  tudi  ko  jih parkirajo na dvoriščih stanovanjskih hiš in ključe hranijo  na  varnem  mestu. Tudi kolesa in mopede naj hranijo v garažah ali podobnih  objektih  in  vrata  objektov  zaklepajo. Z upoštevanjem osnovnih samozaščitnih  ukrepov  bodo  na  ta  način bistveno zmanjšali tveganje, da postanejo žrtev kaznivega dejanja.

V Malem Lipovcu na območju PP Dolenjske Toplice je med 4. 5. in 6. 5. nekdo vlomil  v  počitniško  hišo. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V  noči  na  7. 5. je v naselju Volčje Njive na območju PP Trebnje neznanec skozi  odprto  okno  vstopil  v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil okoli 700 evrov.

Mejne zadeve in tujci

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti  so  med  opravljanjem  nalog  varovanja  državne  meje na širšem območju  Otočca  izsledili  in  prijeli  dva  državljana Sirije, državljana Alžirije,  državljana  Maroka in državljana Tunizije. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih