fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Voznica osebnega avtomobila trčila v otroka

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 29. 5. in 1. 6. intervenirali v 147 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 635 klicev. Obravnavali so šest prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in deset prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila trem kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 35-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, iskanja pogrešane osebe, sprožitve signalno varnostne naprave, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

V nesreči poškodovan otrok

Policisti PP Šentjernej so bili 30. 5. dopoldne obveščeni o prometni nesreči v Grobljah pri Prekopi. Opravili so ogled in ugotovili, da je 47-letna voznica osebnega avtomobila trčila v otroka, ki je z dvorišča stanovanjske hiše nenadoma pritekel na cesto. Lažje poškodovanega otroka so oskrbeli v novomeški bolnišnici.

Na mejni prehod z 1,6 promili alkohola

Na mejni prehod Slovenska vas je v noči na 31. 5. na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila Seat Leon hrvaških registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in vozniku zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 24-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 0,79 miligramov alkohola. Zaradi kršitve zakona o pravilih cestnega prometa so ga najprej pridržali, nato pa privedli na okrajno sodišče v Brežicah v takojšnji postopek. Poleg denarne kazni mu je sodišče izreklo tudi stransko sankcijo 18 kazenskih točk, s tem pa tudi prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

V noči na 30. 5. so policisti na Kandijski cesti v Novem mestu ustavili voznika osebnega avtomobila Renault Megane. Med postopkom so ugotovili, da 38-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,23 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

KRIMINALITETA

Poskus preprečitve uradnega dejanja

Policisti so v noči na 31. 5. med opravljanjem nalog na avtocesti pri Dobruški vasi ustavljali voznika osebnega avtomobila Ford Mondeo. Voznik znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo, zapeljal z avtoceste in nadaljeval z vožnjo proti Dobruški vasi, kjer je avtomobil ustavil. 37-letni kršitelj med postopkom ni upošteval ukazov policistov, skušal je pobegniti in pri tem odrinil policista. Z uporabo prisilnih sredstev so ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev Zakona o pravilih cestnega prometa, Zakona o voznikih in Zakona o motornih vozilih bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog in na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Vlomi in tatvine

V noči na 29. 5. je v kraju Krč na območju Črnomlja nekdo vlomil v dve počitniški hiši. Odtujil je bakreno škropilnico in dela kotla za žganjekuho.

Na Otočcu je v noči na 29. 5. neznanec odtujil leseno vrtno garnituro, postavljeno ob reki Krki.

V noči na 31. 5. so na območju PP Trebnje trije zamaskirani neznanci skozi kletno okno vlomili v stanovanjsko hišo, kjer je spal oškodovanec. Moškemu so odtujili 500 evrov in po dejanju pobegnili. Okoliščine policisti še preiskujejo.

V noči na 31. 5. je na območju Mirne nekdo vlomil v več parkiranih vozil in iz treh odtujil denar in dokumente. Na ostalih vozilih je nastala premoženjska škoda, povzročena z vlomi in poskusi vlomov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskusi izmika mejni kontroli

Med 29. 5. in 1. 6. so policisti PMP Obrežje pri opravljanju mejne kontrole v tovornem vozilu srbskih registrskih oznak in tovornem vozilu registrskih oznak Severne Makedonije izsledili sedem državljanov Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Tanče gore, Preloke, Starega trga ob Kolpi (PP Črnomelj) in kraja Dobe (PP Brežice), izsledili in prijeli 20 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z 12 državljani Maroka, tremi državljani Pakistana, dvema državljanoma Bangladeša, državljanom Palestine in državljanom Alžirije še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

Nesreča pri delu

30. 5. so nas iz brežiške bolnišnice obvestili, da oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval pri delu z motorno žago. Policisti so zbrali obvestila in ugotovili, da je 22-letni moški na dvorišču stanovanjske hiše žagal veje, žaga pa naj bi mu zdrsnila iz rok in ga poškodovala po nogi. Policisti bodo o ugotovitvah s poročilom seznanili pristojno tožilstvo.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih