fbpx
Mestnik
policija
Poročilo dežurnih policistov PU Novo mesto.
Kronika in policijska poročila Aktualno

PU Novo mesto: Voznik mopeda z 2,8 promili alkohola

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 8. 5. in 11. 5. intervenirali v 183 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 673 klicev. Obravnavali so prometno  nesrečo,  v  kateri  je  umrl motorist, štiri prometne nesreče, v katerih  so  se  udeleženci  lažje  poškodovali  in  16 prometnih nesreč, v katerih  je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj in pridržali  voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 29-ih  kršitev  javnega  reda  in  miru  na  javnih  krajih  in  v zasebnih prostorih.  S  področja  kriminalitete  so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja  v  družini,  lahkih  telesnih  poškodb,  poškodovanja tuje stvari, vlomov  in  tatvin. Posredovali so zaradi požarov, iskanja pogrešane osebe, sprožitve  signalno  varnostne  naprave,  poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

Prometna varnost

Povzročiteljica nesreče pod vplivom alkohola

8.  5.  nekaj  pred  15.  uro  so  bili policisti PP Novo mesto obveščeni o prometni  nesreči  v  Novem  mestu.  Opravili  so ogled in ugotovili, da je nesrečo  povzročila  63-letna  voznica  osebnega  avtomobila,  ki je zaradi vožnje  na  prekratki varnostni razdalji trčila v avtomobil, ki ga je vozil 46-letni  voznik.  Lažje  poškodovanega  voznika  so  oskrbeli  v novomeški bolnišnici.  Policisti  so  še  ugotovili, da je povzročiteljica vozila pod vplivom  alkohola,  v  litru  izdihanega  zraka  je  imela  0,74 miligramov alkohola.  Nadaljujejo  z  ugotavljanjem  vseh  okoliščin kaznivega dejanja nevarne  vožnje v cestnem prometu in bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

Kršitelja pridržali

Brežiški policisti so 8. 5. nekaj po 22. uri med kontrolo prometa v Velikih Malencah  ustavili  voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti  odredili  preizkus.  50-letnega  kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,58 miligramov alkohola, so odpeljali v prostore za pridržanje  in  o  vožnji  pod  vplivom  alkohola  z  obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Voznik začetnik pod vplivom alkohola

V  noči  na  11.  5. se je zgodila prometna nesreča na Otočcu. Policisti PP Novo   mesto  so   ugotovili,   da  je  23-letni  voznik  začetnik  zaradi neprilagojene  hitrosti izgubil oblast nad avtomobilom, zapeljal s ceste in trčil v prometni znak. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v  litru  izdihanega  zraka  0,38  miligramov  alkohola.  Prepovedali so mu nadaljnjo  vožnjo,  mu  zaradi  kršitev  izdali  plačilni nalog in napisali
obdolžilni predlog.

Voznik mopeda z 2,8 promili alkohola

9.  5.  zvečer  je  občan  policiste obvestil, da se je peljal z mopedom na območju  Vrhovega,  ko  naj  bi  vanj  trčil  voznik osebnega avtomobila in pobegnil  s  kraja.  Policisti  so opravili ogled in ugotovili, da je bil v nesreči  udeležen  le  voznik  mopeda, ki je zaradi vožnje preblizu desnemu robu  vozišča  izgubil  oblast  nad  mopedom,  zapeljal  s ceste in trčil v ograjo.  27-letni  mopedist, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega   zraka  1,35  miligramov  alkohola.  Kršitelj  nima  veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran moped. Moped so mu zasegli in  o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče. Določila Zakona o voznikih,  Zakona  o motornih vozili, Zakona o pravilih cestnega prometa in Zakona o obveznih zavarovanjih o prometu za omenjene kršitve določajo globo v višini 2820 evrov.

Padec motorista

10.  5.  zvečer  so  bili  policisti  obveščeni,  da  reševalci  oskrbujejo motorista, ki naj bi se poškodoval v prometni nesreči. Zbrali so obvestila, opravili  ogled  in  ugotovili, da je 19-letni motorist vozil po regionalni cesti  v Orešju nad Sevnico. Zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča je izgubil  oblast  nad  motorjem, zapeljal s ceste in padel. Motorist se je v nesreči lažje poškodoval.

Kriminaliteta

Vlomi in tatvine

Med  2.  5.  in  8.  5.  je  na  Finžgarjevi  ulici  v Novem mestu nekdo iz odklenjene  drvarnice  odtujil  motorno  žago  in  kosilnico.  Lastnika  je oškodoval za okoli 500 evrov.

9.  5.  je  v  Kanižarici  na  območju  PP  Črnomelj  neznanec vlomil v dve stanovanjski  hiši.  Pregledal  je prostore in našel ter odtujil pištolo in zlat nakit. Lastnika je oškodoval za okoli 2000 evrov.

V  kraju  Vrh  pri  Križu  na  območju  Žužemberka je nekdo iz odklenjenega gospodarskega  objekta  odtujil  električne  vodnike, škropilnico, brusilni aparat in ročno orodje.

Mejne zadeve in tujci

Poskusi izmika mejni kontroli

Na  mejni  prehod  Obrežje  je  8. 5. na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega  vozila  srbskih  registrskih  oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo  in  pregled tovornega vozila, kjer so v tovornem delu našli štiri državljane  Afganistana,  ki  so  se  skriti med tovorom poskušali izogniti mejni  kontroli  in  nezakonito  vstopiti  v Slovenijo. 9. 5. so v tovornem vozilu srbskih registrskih oznak odkrili še pet tujcev, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 8. 5. in 11. 5.  na  območju  Dolenjega  Kronovega,  Preloke  in Gorjancev  izsledili in prijeli  sedem tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki  s  petimi  državljani Maroka in dvema državljanoma Libije še niso zaključeni.

Javni red in mir

Kršitelja pridržali

Policiste  PP  Novo  mesto  so  9.  5.  zvečer  posredovali zaradi motečega predvajanja  glasne  glasbe  v  naselju  v  okolici  Novega mesta. 39-letni kršitelj,  ki je predvajal glasno glasbo in je bil pod vplivom alkohola, ni upošteval ukazov policistov in se ni pomiril, zato so zoper njega uporabili prisilna  sredstva,  ga  obvladali  in  odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi  kršitev javnega reda in miru so mu izdali plačilni nalog, prav tako so plačilni nalog izdali tudi 38-letni kršiteljici. Policisti nadaljujejo z ugotavljanjem  okoliščin kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, saj je med intervencijo policistov nekdo v službeno vozilo vrgel kamen.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih