fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

Puščavski prah: tokrat brez večjega vpliva na kakovost zraka, sporočajo strokovnjaki

Oblak puščavskega prahu, ki je zajel velik del Evrope, se pri nas tokrat večinoma zadržuje v višjih plasteh ozračja in nima večjega vpliva na kakovost zraka. So pa ravni delcev lahko povišane tudi pri tleh, opozarjajo pri Agenciji RS za okolje. Po napovedih se bo puščavski prah oz. pesek v ozračju pojavljal še do petka.

“Večina tega puščavskega prahu je ostala v višinah, zelo malo ga pride do tal. Predvsem najbrž tudi zaradi tega, ker ni padavin,” je povedala vodja sektorja za kakovost zraka na Agenciji RS za okolje (Arso) Tanja Koleša.

Prisotnost puščavskega prahu v ozračju, ki so ga v Evropo z območja Sahare prinesli južni vetrovi, se v teh dneh pri nas kaže kot pastelno obarvanje ozračja. S tem povezane fotografije so ne le pri nas, tudi drugje po Evropi preplavile družbena omrežja.

Glede na vremensko dogajanje pri nas na Arsu pričakujejo, da se bo oblak puščavskega prahu danes z vzhodne Slovenije pomaknil proti jugu in zahodu Slovenije, potem ko je nad državo prišel s severne strani.

Tako so bile v torek povišane ravni delcev PM 10 izmerjene v vzhodnem delu Slovenije, med drugim v Mariboru in Murski Soboti. Tudi za prihodnje dni na Arsu predvidevajo, da bo večina tega puščavskega prahu ostala v višinah.

Je tudi vaš avtomobil prekril prah?

Drugače je bilo pred dvema letoma, ko je prav tako večino Evrope zajel oblak saharskega prahu. Takrat so na vseh merilnih mestih po Sloveniji izmerili zelo visoke ravni delcev PM 10, tudi okoli 400 mikrogramov delcev PM 10 na kubični meter zraka.

Tokratne meritve kažejo najvišje vrednosti do okoli 40 oz. 50 mikrogramov delcev PM 10 na kubični meter zraka.

Pri presojanju onesnaženosti zraka je sicer dnevna mejna vrednost določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih