fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Ostalo

Rak mod in prostate: Pogovor o bolezni ne sme biti tabu!

Govoriti o bolezni je težko, še posebej morda moškemu. Najbolj boleče je, če se mora z diagnozo rak mod spoprijeti mlad človek. Vsako leto v Sloveniji okoli 100 moških prejme to diagnozo. Dobra novica ob tem podatku je, da ima bolnik s to boleznijo ob zgodnjem odkritju izjemno dobro prognozo za preživetje. V Sloveniji kljub dobremu zdravljenju vsako leto umre za rakom mod v povprečju 6 bolnikov. Okoli 1400 Slovencev na leto pa zboli za rakom prostate. Moški, ne pozabite na svoje zdravje!

Rak mod je najpogostejši rak pri mladih moških. Nastane z nenadzorovano rastjo rakavo spremenjenih celic – predhodnic spermijev ali semenčic, ki so moške spolne (zarodne) celice. Najpogosteje vznikne v samih modih, v približno 5 % pa tudi zunaj mod v t. i. centralni osi telesa, in sicer v možganih, medpljučju in v trebuhu v področju vzdolž hrbtenice.

Rak mod sodi med redke, zelo dobro obvladljive rake; leta 2013 je pri nas po podatkih Registra raka RS zbolelo 96 moških, navaja Društvo onkoloških bolnikov Slovenije.

Za rakom prostate pa je isto leto zbolelo več kot 1400 moških. Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi pri nas. To je pretežno bolezen starejših moških in ker v prihodnje pričakujemo nadaljnje staranje prebivalstva, bo tudi obolevnost za rakom prostate najbrž še naraščala.

Rak mod je predvsem bolezen mlajših

Rak mod predstavlja le približno 1% vseh rakavih obolenj pri moških, vendar je najpogostejši rak pri moških, starih med 15 in 35 let.

Gre za maligni tumor, ki se razvije v enem ali obeh testisih moškega. Testisi so moški spolni organi, ki proizvajajo spermo in moške spolne hormone, vključno s testosteronom. Rak mod se običajno začne v posebnih celicah, imenovanih germinalne celice, ki so odgovorne za proizvodnjo sperme. Obstajajo dve glavni vrsti raka mod: seminom in ne-seminom.

Zdravljenje raka mod običajno vključuje kirurški poseg, imenovan orhidektomija, kjer se odstrani prizadeti testis. Po odstranitvi testisa se lahko izvedejo nadaljnji postopki, kot so obsevanje in kemoterapija, odvisno od stopnje razširjenosti bolezni. Uspešnost zdravljenja raka mod je visoka, zlasti pri zgodnjem odkrivanju, in večina moških po zdravljenju živi dolgo in zdravo življenje.

Po zdravljenju raka mod se mnogi moški soočajo s fizičnimi in čustvenimi izzivi. Fizični izzivi lahko vključujejo spremembe v spolni funkciji in plodnosti ter izgubo samozavesti zaradi izgube testisa. Vendar pa obstajajo možnosti za obvladovanje teh izzivov, vključno s protetičnimi testisi in svetovanjem.

Bolezen lahko močno vpliva na življenje moških in njihovih družin. Vpliv bolezni na posameznika je lahko čustveno zahteven, z občutki strahu, jeze, tesnobe in žalosti. Podpora družine, prijateljev in strokovnjakov je ključnega pomena pri obvladovanju teh čustev.

Poleg tega ne gre zanemariti sociološki vidik bolezni. Moški, ki se soočajo z rakom mod, se lahko srečujejo z vprašanji o svoji moškosti in identiteti. Pomembno je, da se izobražujejo o bolezni, poiščejo podporo v skupnosti in se zavedajo, da se bolezen ne sme stigmatizirati.

Zgodovina raka mod seže nazaj v antiko. Prvi pisni zapisi o tej bolezni segajo v čase starodavnega Egipta in Grčije. Vendar pa so se metode zdravljenja in razumevanje te bolezni močno razvile skozi zgodovino.

Rak prostate: Najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi pri nas

Kot smo že navedli, rak mod prizadene večinoma mlajšo generacijo. Rak prostate pa je najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi pri nas. To je pretežno bolezen starejših moških in ker v prihodnje pričakujemo nadaljnje staranje prebivalstva, bo tudi obolevnost za rakom prostate najbrž še naraščala.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je bilo leta 2020 ocenjenih približno 1,4 milijona novih primerov raka prostate, kar predstavlja približno 7,3% vseh novih primerov raka pri moških. Največji delež teh primerov se pojavlja pri moških, starejših od 50 let.

Zdravljenje raka prostate je odvisno od stopnje bolezni in splošnega zdravstvenega stanja posameznika. Možnosti zdravljenja vključujejo spremljanje (aktivno spremljanje), kirurgijo (radikalna prostatektomija), obsevanje in hormonsko terapijo. V nekaterih primerih se lahko uporablja tudi kemoterapija. Zgodnje odkrivanje je ključno za uspešno zdravljenje raka prostate, zato je priporočljivo, da moški po 50. letu starosti opravljajo redne preglede prostate.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih