fbpx
Mestnik
Zadnji primer otroške paralize v Sloveniji smo imeli leta 1978. Šlo je za otroke iz Ljubljane, Škofje Loke, Kranja, Ptuja in Novega mesta.
Aktualno Narava & zdravje Novice

Razglasitev izrednih razmer zaradi virusa, ki povzroča otroško paralizo

Po tem, ko so bile ZDA leta 1979 razglašene za državo brez otoške paralize, so v petek razglasili izredne razmere. Namen razglasitve je okrepiti precepljenost. V državi New York so namreč začeli s preverjanjem odpadne vode, po tem, ko so se je necepljen moški julija okužil z virusom, nato pa ga je prizadela paraliza. Zadnji primer otroške paralize v Sloveniji smo imeli leta 1978. Šlo je za otroke iz Ljubljane, Škofje Loke, Kranja, Ptuja in Novega mesta.

S cepljenjem proti otroški paralizi so v ZDA začeli leta 1955, več kot 20 let kasneje so dosegli precepljenost. Trenutno je stopnja precepljenosti 79 odstotna, oblasti pa bi si jo želele dvigniti na več kot 90 odstotkov. Zato so pristojni v državi New York razglasili izredne razmere, poroča BBC.

FOTO: Vestnik.szd.

Kako je s cepljenjem proti bolezni, ki povzroči mišično oslabelost in paralizo, celo trajno ohromelost in smrt, pri nas?

»Za otroško paralizo so dovzetni vsi, ki bolezni niso preboleli ali niso bili zaščiteni s cepljenjem. Najučinkovitejši način preprečevanja otroške paralize je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti. Za zaščito so potrebni štirje odmerki cepiva. Cepljenje proti otroški paralizi je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja. Tako pred boleznijo zaščitimo že majhne otroke v prvem letu starosti, ko dobijo prve tri odmerke kombiniranega cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence b in otroški paralizi. Četrti odmerek dobijo v starosti 12–24 mesecev,« navaja NIJZ.

Kako poteka bolezen?

»Več kot 90 % okužb s poliovirusom poteka brez simptomov. Ti otroci razvijejo imunost za otroško paralizo in so doživljenjsko zaščiteni proti tej bolezni. Če se bolezen razvije, se v začetnem obdobju kaže kot gripi podobno stanje s povišano telesno temperaturo, glavobolom, bolečim žrelom, bolečinami v trebuhu in mehkim blatom. Paralitična otroška paraliza se prične z blagimi simptomi in povišano temperaturo. Tem znakom v prvem tednu bolezni sledijo hude bolečine v mišicah in ohromelost (paraliza) okončin, ki je lahko eno- ali obojestranska. Ohromijo lahko tudi dihalne mišice, posledično je potrebno umetno predihavanje bolnika.
Če ob ohromelosti dihalnih mišic ne moremo zagotoviti umetnega predihavanja, se bolezen lahko konča s smrtjo. Z nezadostno fizioterapijo lahko ohromelost okončin ostane,« dodajajo na spletni strani NIJZ.

Železna pljuča so obolelim pomagala pri dihanju.

Kako se virus prenaša?

Virus se prenaša preko umazanih rok, okužene hrane in vode, pa tudi ob tesnih stikih z okuženo osebo. Bolniki so najbolj kužni 7 do 10 dni pred in po pojavu znakov bolezni, virusi pa so v iztrebkih prisotni še 3 do 6 tednov.

Zadnji primer otroške paralize v Sloveniji smo imeli leta 1978. Šlo je za otroke iz Ljubljane, Škofje Loke, Kranja, Ptuja in Novega mesta.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih