fbpx
Mestnik
Aktualno Politika

Rezultati volitev osrednje Dolenjske in Bele krajine

V 15 občinah osrednje Dolenjske in Bele krajine je v prvem krogu županskih volitev vnovične mandate dobilo 10 starih županov. V občinah Dolenjske Toplice, Trebnje in Mokronog-Trebelno bo potreben drugi krog županskih volitev. V Mestni občini Novo mesto si je tretji županski mandat prepričljivo zagotovil Gregor Macedoni.

Po delnih neuradnih podatkih, objavljenih na spletni strani Državne volilne komisije, bodo stare župane imele Mestna občina Novo mesto in občine Črnomelj, Semič, Žužemberk, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Mirna, Mirna Peč in Straža.

Novo županjo so dobili v Metliki in novega župana v Občini Šentrupert, v treh občinah pa bo potreben drugi krog županskih volitev.

V Občini Metlika je kandidatka s podpisi volivcev Martina Legan Janžekovič v prvem krogu presenetljivo pometla s kandidatom SD in dozdajšnjim županom Darkom Zevnikom, ki je to občino vodil od leta 2012. Ob nekaj več kot 51-odstotni volilni udeležbi je zbrala dobrih 62 odstotkov glasov, in Zevnik slabih 35 odstotkov.

V dolenjski Občini Šentrupert pa je kandidat s podpisi volivcev Tomaž Ramovš ob nekaj več kot 64-odstotni volilni udeležbi po njegovem prvem mandatu opravil z županom in kandidatom skupine volivcev Andrejem Martinom Kostelcem. Ta je namreč prejel dobrih 38 odstotkov in Ramovš dobro polovico glasov.

V Občini Dolenjske Toplice se bo moral dozdajšnji župan in kandidat s podpisi volivcev Franc Vovk, ki je v prvem krogu osvojil slabih 44 odstotkov glasov, pomeriti s kandidatko SD Mojco Šenica, ki je ob skoraj 58-odstotni volilni udeležbi zbrala slabih 27 odstotkov glasov.

FOTO: Dolenjske Toplice.

V Občini Trebnje je največ glasov v prvem krogu oz. slabo polovico zbrala kandidatka liste Drot – za razvoj Mateja Povhe in s tem zamajala položaj dolgoletnega župana Alojzija Kastelica. Ta je kot neodvisni kandidat zbral dobro petino glasov in se bo moral z njo pomeriti še v drugem krogu.

V Občini Mokronog-Trebelno se v drugem krogu obeta dvoboj med dolgoletnim županom in kandidatom s podpisi volivcev Antonom Mavrom, ki je v prvem krogu dobil dobrih 46 odstotkov glasov, in njegovim tekmecem, kandidatom s podpisi volivcev Francem Glušičem, ki je dobil slabih 43 odstotkov glasov.

Mestno občino Novo mesto bo še naprej vodil Gregor Macedoni, Občino Črnomelj Andrej Kavšek, Občino Semič Polona Kambič, ki ni imela protikandidata, Občino Žužemberk Jože Papež, Občino Šentjernej Jože Simončič, Občino Škocjan Jože Kapler, Občino Šmarješke Toplice Marjan Hribar, Občino Mirna Dušan Skerbiš, Občino Mirna Peč Andrej Kastelic in Občino Straža Dušan Krštinc.

V Občini Šmarješke Toplice, kjer se je po tesnem izidu in zapletih po županskih volitvah leta 2018 vnovič odvil dvoboj med nekdanjo oz. dolgoletno županjo Bernardko Krnc in Marjanom Hribarjem, kot kaže tokrat ne bo zapletov. Hribar, ki je kandidiral s podpisi volivcev, je namreč ob nekaj več kot 70-odstotni volilni udeležbi v prvem krogu zbral prepričljivih skoraj 66 odstotkov glasov, Krnčeva pa kot kandidatka Gibanja Svoboda dobrih 34 odstotkov.

Župan edine dolenjske mestne občine Macedoni, ki je kandidiral s podpisi volivcev, je ob nekaj manj kot 44-odstotni volilni udeležbi dobil slabe tri četrtine glasov in njegov tekmec, kandidat SD Srečko Vovko, dobro četrtino glasov.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih