fbpx
Mestnik
FOTO: Osebni arhiv.
Aktualno Narava & zdravje Novice

S hipnozo do razbremenitve telesa in duha

Maja Dobravec Root je oseba, ki zajema življenje s polo žlico in k temu načinu razmišljanja nagovarja tudi druge. In jim na poti k temu tudi pomaga. V svojem hipno masažnem centru v Novem mestu ustvarja z ljubeznijo. »Moje poslanstvo je pomagati poiskati srečo posameznikov z ozaveščanjem pozitivne miselnosti.« In to lahkotnost bivanja lahko dosežete s hipnozo. Si upate?

»Že nekaj časa raziskujem človeški um in česa je sposoben. Spremembe, ki sem jih sama naredila v svojem življenju so prišle ob času, ko sem bila pripravljena na njih. Spremenila sem način miselnosti, prepričanj in vrstni red vrednot. Da sem spremembe lahko začela izvajati, je bilo pred tem potrebno začeti zaznavati svoje stanje in pustiti čustvom, da pridejo iz mene. Sočutna in skrbna sem do ljudi okrog sebe, do sebe sem bila še najmanj, ker si nisem prisluhnila. Nezavedno sem gonila svoj ustroj. Spoznala sem, da lahko na podzavestni ravni spremenimo praktično vse kar želimo, da se v našem življenju izboljša. Le motivirani moramo biti za premike in spremembe v življenju. Spoznala sem se z Nevro lingvističnim programiranjem, začela sem spoznavati svoje vzorce preteklosti. Pot me je vodila naprej in prišla sem v stik s hipnozo,« svoje prve stike s hipnozo odkrije Maja.

Pogovor nadaljujeva okrog moči človeške narave in o tem, kako si velikokrat lahko pomagamo sami, seveda ko to ozavestimo. In ravno to je poslanstvo sogovornice, njene namene izdaja že prijeten ton njenega glasu. »Želim ozavestiti čim večje število ljudi, da se lahko rešijo nemirnosti, stresa, strahu, sovraštva in jih zamenjajo za mir, ne stresno, ljubeče življenje do sebe in svoje okolice. Ljudem pomagam na način, da razbremenijo svojo napetost tako fizično kot psihično, na način da se rešijo starih in slabih podzavestnih,nekoristnih vzorcev, ter si pomagajo z novimi koristnejšimi vzorci na podzavestni ravni. V prvi vrsti pa človeku prisluhnem in si zanj vzamem potreben čas.«

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je hipnoza1-768x1024.jpg
Maja Dobravec Root. FOTO: Osebni arhiv.

S hipnozo v človekovo podzavest

S pomočjo hipnoze in hipnoterapije se dotakne človekove podzavesti in na ta način reševanja stvari, ki so čustvenega izvora. Čeprav se zdi, da smo kakšne stvari že predelali, ima naša podzavest res dober spomin. Tam se hranijo vsa čustva. Dobra in žal tudi slaba. Ta še najraje pometamo oziroma »tlačimo« tja nekam zadaj. In s hipnozo se lahko lotimo temeljitega »čiščenja« nakopičenih negativnih energij.

Hipnoza je naravno stanje globoke, fizične in mentalne sprostitve telesa in uma, ki nam omogoča najiskrenejši in neokrnjen stik s samim seboj in z našo podzavestjo. S pomočjo hipnoze komuniciramo z našo podzavestjo ter s sugestijami in afirmacijami menjamo obstoječe zapise v podzavesti z novimi, boljšimi in ustreznejšimi za nas.

»Takšno terapijo priporočam posameznikom, ki kot prvo začutijo, da potrebujejo pomoč od tretje osebe, ker si sami ne znajo pomagati. Lahko je to vsakodnevni stres, ki se v nekem trenutku močno nakopiči in se sesuje človekovo ravnovesje v telesu. Terapija s hipnozo v naš vsakdanjik prinese optimizem in zavedanje samega sebe, zaznavanje okolice, ter posledično obvladovanje stresa in večjo umirjenost. Takšna terapija je priporočljiva tudi za odpuščanje sebi in drugim,« našteva Maja.

Če bi se želeli znebiti starih, škodljivih navad, je hipnoza morda rešitev. Kajenje, nezdrava hrana, odlašanje na jutri ali celo grizenje nohtov –terapija pomaga pri vseh teh nalogah.

Hipnoterapija terapija je priporočljiva še za mnogo stvari, kot so dvig samozavesti, samozaupanje, samodisciplina, strah pred nastopanjem, za boljši fokus in koncentracijo.

100 kilogramov lažji

Verjetno ste že kdaj v življenju tako močno »padli« v neko dogajanje, da ste praktično odklopili svet okoli sebe. To stanje samohipnoze doživimo recimo, ko nas pritegne zanimiv film, knjiga, reklama, ob kakšnem govoru. Otroci na primer, večino svojega budnega dneva preživijo v hipnotičnem stanju. »Hipnoza je takrat, ko smo dlje časa pripravljeni slediti eni stvari brez ostalih primesi misli. Torej se vračam na začetek, da je to povsem naravno stanje, ki se nam lahko dogaja na dnevni ravni, pa se tega niti zavedamo ne,« pojasni hipnoterapevtka.

Ljudje, ki so se odločili za hipnozo, pričajo o tem, kako so iz terapije odšli lahkotnejši. Maja Dobravec Root poudarja zaupanje med klientom in terapevtom. »Če tega ne vzpostavimo na začetku, tudi do hipnoze ne pride. So pa še drugi dejavniki vstopa v hipnotično stanje. Človek mora biti v osnovi motiviran za spremembe. Analitični ljudje po navadi ne gredo v hipnozo, ker se ne sprostijo.«

Ljudje pogosto izrazijo zadržek pred neznanim, pred samim vstopom v hipnotično stanje. »Opažam, da so ljudje obremenjeni s tem, da bodo vse naredili prav, da ja ne bodo izpadli čudni.«

A ko je hipnoza mogoča, na koncu sledi najboljši del – opažanje, da se je življenje izboljšalo.

ml.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih