fbpx
Mestnik
Policija
Aktualno Kronika in policijska poročila

S palico pretepla in poškodovala 68-letnika

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 24. 11. in 27. 11. posredovali v 237 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 721 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 32 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 36-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahke telesne poškodbe, nasilništva, groženj, goljufije, poškodovanja tuje stvari, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, ponarejanja denarja, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, požarov, sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj prometne nesreče brez veljavnega vozniškega dovoljenja

26. 11. nekaj pred 17. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči v semaforiziranem križišču na priključku na avtocesto za smer Ljubljana (ulica Na Brezovico). Policisti PP Novo mesto so ugotovili, da je 75-letni voznik osebnega avtomobila iz Italije v križišču izsilil prednost 44-letnemu vozniku osebnega avtomobila. V trčenju sta se oba udeleženca lažje poškodovala, prav tako lažje je bila poškodovana potnica v vozilu 44-letnika. Policisti so še ugotovili, da povzročitelj nesreče nima veljavnega vozniškega dovoljenja. 75-letnega osumljenca bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

KRIMINALITETA

Nasilništvo

Policisti PP Sevnica preverjajo okoliščine kaznivega dejanja nasilništva. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih naj bi moška, stara 42 let in 45 let s palico pretepla in poškodovala 68-letnika iz okolice Sevnice. 68-letnika so oskrbeli v zdravstvenem domu. Po zaključeni preiskavi bodo policisti z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.

Nasilje v družini

Policisti PP Novo mesto so 25. 11. posredovali zaradi nasilja v družini v okolici Novega mesta. Ugotovili so, da je 41-letni moški izvajal psihično nasilje nad nekdanjo partnerko. Žrtev je preganjal iz skupnega bivališča, jo žalil, ji grozil in jo spravljal v podrejen položaj. Zaradi nasilja v družini so 25. 11. zvečer posredovali tudi policisti PP Dolenjske Toplice. Zaščitili so žrtve in 41-letnemu nasilnežu izrekli prepoved približevanja partnerki in otrokom. Ugotovljeno je bilo, da že več let izvaja psihično in fizično nasilje nad žrtvami.

Vlomi in tatvine

Na Topliški cesti v Novem mestu je v noči na 24. 11. nekdo vlomil v ograjen gradbiščni prostor in odtujil okoli 70 metrov električnih vodnikov.  

Med 17. 11. in 24. 11. je na Jenkovi ulici v Novem mestu nekdo vlomil v nenaseljeno stanovanjsko hišo in odtujil starejši televizijski sprejemnik.

Na Tomšičevi ulici v Metliki je 24. 11. zvečer nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev, skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil zlat nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 600 evrov škode.

V Trebnjem je v noči na 25. 11. neznanec vlomil v gostinski lokal in odtujil manjši sef. Z vlomom in tatvino je povzročil za 2.100 evrov škode.

Med 24. 11. in 25. 11. je v Drgančevju na območju PP Novo mesto nekdo vlomil v prostore društva. Odtujil ni ničesar, povzročil je le premoženjsko škodo, povzročeno z vlomom.

V Straži je v noči na 26. 11. nekdo vlomil v počitniško hišo in odtujil okoli 150 evrov in pištolo.

JAVNI RED IN MIR

Posredovali zaradi pretepa

Policiste PP Krško so 24. 11. zvečer dvakrat poklicali na pomoč iz naselja Kerinov Grm, kjer naj bi prišlo do množičnega pretepa. V obeh primerih so vzpostavili javni red in mir, zbrali obvestila in ugotovili identiteto vpletenih oseb, ki so bili pod vplivom alkohola. Okoliščine še preverjajo, na podlagi ugotovitev pa bodo zoper osumljence oziroma kršitelje podali kazensko ovadbo ali jim izdali plačilni nalog zaradi kršitev javnega reda in miru.  

Zasegli signalno pištolo

25. 11. nekaj po 18. uri so bili brežiški policisti obveščeni o motečem pokanju pirotehničnih izdelkov v okolici Brežic. Takoj so se odzvali in izsledili 33-letnega kršitelja, ki je s signalno pištolo izstreljeval pirotehnične izdelke. Pištolo in izstrelke so mu zasegli in zoper njega uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli osem tihotapcev in tujce, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo

24. 11. nekaj po 20. uri so policisti v Župelevcu ustavili voznika osebnega avtomobila Opel zafira italijanskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 50-letni državljan Rusije v vozilu prevaža štiri državljane Turčije in štiri državljane Sirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Nekaj pred 21. uro so v Rigoncah kontrolirali voznika Volkswagen touran poljskih registrskih oznak. 33-letni državljan Tadžikistana je prevažal osem državljanov Iraka, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.  25. 11. dopoldne so na Bizeljskem kontrolirali voznika Opla zafire poljskih registrskih oznak. 64-letni državljan Ukrajine je prevažal štiri državljane Rusije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo. 25. 11. nekaj pred 17. uro so v Slovenski vasi ustavili voznika osebnega avtomobila Kia ceed čeških registrskih oznak. 35-letni državljan Tunizije je prevažal tri državljane Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. 26. 11. zjutraj so na Obrežju ustavljali voznika kombija znamke Fiat ducato madžarskih registrskih oznak. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo proti Brežicam. Na območju Kapel so policisti uporabili sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil in kršitelju preprečili nadaljnjo vožnjo. 31-letnega voznika, ki je poskušal peš pobegniti, so prijeli in ugotovili, da gre za državljana Švedske, ki je prevažal 11 državljanov Sirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so tudi 29-letnega državljana Libanona, ki je z osebnim avtomobilom Peugeot 3008 francoskih registrskih oznak tujcem nudil pomoč pri prestopu meje. Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. 26. 11. nekaj pred 10. uro so v Čatežu ob Savi ustavljali voznika osebnega avtomobila BMW romunskih registrskih oznak. Voznik znakov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo proti Dvorcam, kjer je avtomobil ustavil in peš pobegnil. Na območju Čateških Toplic so 24-letnega osumljenca izsledili in prijeli. Ugotovili so, da je prevažal pet državljanov Turčije in dva državljana Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. 26. 11. zvečer so na mejnem prehodu Metlika kontrolirali voznika osebnega avtomobila Mitsubiski spacestar poljskih registrskih oznak. Ugotovili so, da 49-letni državljan Ukrajine prevaža štiri državljane Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Tihotapcem so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 24. 11. in 27. 11. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Velika Dolina, Rakovec, Jesenice, Kapele, Mostec, Mihalovec, Trnje, Dvorce, Mali Obrež) izsledili in prijeli 109 državljanov Afganistana, 46 državljanov Rusije, 26 državljanov Sirije, 24 državljanov Bangladeša, 19 državljanov Maroka, 15 državljanov Pakistana, 14 državljanov Indije, 11 državljanov Šrilanke, deset državljanov Sierra Leone, devet državljanov Konga, sedem državljanov Iraka, šest državljanov Kameruna, štiri državljane Kitajske, štiri državljane Turčije, štiri državljane Kazahstana, tri državljane Eritreje, po dva državljana, Haitija, Gvineje, Gane, Irana, Kitajske in Nepala, državljana Gambije, državljana Haitija in državljana Malija. Na območju PP Črnomelj (Marindol, Drenovec, Preloka, Vinica, Miliči) so prijeli 22 državljanov Maroka in državljana Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

Nesreča pri delu v gozdu

25. 11. ob 15.20 smo bili obveščeni o nesreči pri delu v gozdu v kraju Klečet na območju PP Novo mesto. Policisti so zbrali obvestila in ugotovili, da je 57-letni moški v gozdu podiral drevesa. Med obžagovanjem podrtega drevesa je nanj padlo drevo, ki se je med podiranjem naslonilo na drugo drevo. Zaradi hudih poškodb je 57-letni moški umrl na kraju nesreče. Policisti bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih