fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

S svastiko popisali obeležja

Od ponedeljka, 30.10.2023, pa do četrtka zjutraj, 2.11.2023, so policisti na številki 113 sprejeli 659 klicev, od tega je bilo 226 dogodkov takšnih, ki so zahtevali takojšnje policijsko posredovanje. Največ interventnih dogodkov in klicev je bil v ponedeljek (98 interventnih dogodkov in 294 klicev).

Mejne zadeve in tujci

Policisti so od ponedeljka zjutraj do četrtka zjutraj obravnavali 459 državljanov tretjih držav, ki so na nedovoljen način prestopili notranjo mejo oziroma niso izpolnjevali pogojev za bivanje na območju Slovenije. Večino (361) so obravnavali na območju Posavja in Dolenjske (Rigonce, Dobova, Loče, Slovenska vas, Jesenice, Brežice, Spodnji Stari Grad, Rakovec, Obrežje, Sevnica, Starine, Krško, Novo mesto, Kapele), 98 na območju Bele krajine (Sečje selo, Metlika, Vinica, Daljne Njive, Žuniči, Marindol, Stari trg, Miliči, Drenovec, Preloka, Podklanec, Nova Lipa). Velika večina jih je prišla iz Afganistana, sledijo državljani Rusije, Turčije, Maroka, Pakistana, Indije, Iraka, Bangladeša, Nepala ter še devetnajstih drugih državljanstev. Postopki s tujimi državljani še niso zaključeni. Črnomaljski policisti so v ponedeljek, nekaj pred polnočjo, v Vinici opazili sumljivega enoprostorca švedskih registrskih tablic. Voznik je naprej pospešil z vožnjo, nato pa upošteval modro luč in sireno ter v Drenovcu ustavil. Voznik, 20-letni državljan Sirije z avstrijskim potnim listom, je v vozilu peljal še štirinajst državljanov Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji in so notranjo mejo prestopili nezakonito. Osumljenca so pridržali, mu zasegli vozilo, postopek pa so zaradi suma storitve kaznivega dejanja preveli novomeški kriminalisti.

Policisti državne specializirane enote za nadzor državne meje so na avtocestnem počivališču Starine pri Novem mestu v torek popoldne ustavili osebni avtomobil italijanskih tablic, ki ga je vozil 27-letni državljan Romunije. V vozili je peljal še šest državljanov Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji. Vozilo so mu zasegli, njega pridržali, državljane Turčije pa v nadaljnji postopek odpeljali na policijsko postaje za izravnalne ukrepe na Obrežju. Novomeški kriminalisti so 27-letnika prevzeli v obravnavo zaradi suma kaznivega dejanja.

Policisti – vodniki službenih psov  – so v torek ponoči, nekaj pred enajsto uro, v Selah pri Dobovi prijeli osem državljanov Turčije, za katere so ugotovili, da ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Sloveniji. Iz razgovorov so policisti ugotovili, da so jih tja pripeljali z avtom. Dobro uro zatem so brežiški policisti, ki izvajajo naloge na območju državne meje, v okolici ustavili 35-letnega državljana Madžarske z osebnim avtomobilom nemških tablic. Prve so povezali z drugim, zato so mu odvzeli prostost in avto zasegli. Zaradi suma kaznivega dejanja ga bodo kazensko ovadili.

Poškodovana spomenika

V sredo zjutraj so policisti v Sevnici ugotovili, da sta dva spomenika in cesta popisani s simboli svastike (kljukastega križa). Po prvih ugotovitvah ogleda so neznanci v noči iz torka na sredo, s sprejem rdečkaste, roza barve, popisali spomenika Savi Kladniku (doprsni kip na podstavku pri osnovni šoli) in marmorni obelisk s kiparsko kompozicijo iz brona in kamna na Trgu svobode z doprsnim kipom narodnega heroja Alojza Kolmana – Maroka (na stebrih pa je izpisanih še 64 imen padlih) iz leta 1958 s simboli svastike. Svastiko so opazili tudi na vozišču na Prešernovi cesti. Neznanci so pri kipih razmetali tudi sveče in cvetlične aranžmaje.

Policisti o okoliščinah dejanja še zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja Javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. člen Kazenskega zakonika Republike Slovenije) in Poškodovanja tuje stvari (220. člen Kazenskega zakonika Republike Slovenije).

V Dobruški vasi opravili hišno preiskavo

Novomeški policisti so skupaj s šentjernejskimi in vodniki službenih psov v torek zjutraj na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo v Dobruški vasi. Hišno preiskavo so opravljali pri 22-letnemu osumljencu kaznivega dejanja velike tatvine (vloma). Pri hišni preiskavo so zasegli nekaj predmetov, za katere sumijo, da izvirajo iz kaznivega dejanja in dva naboja. Za slednja bodo uvedli postopek o prekršku zaradi kršitve zakona o orožju, ostale predmete pa so poslali v preiskavo.

Tatvina čelad

V torek, nekaj po dvaindvajseti uri, so poklicali policiste v Kettejev drevored v Novem mestu. Tam so neznanci izkoristili krajšo odsotnost lastnikov dveh skuterjev in jima odnesli dve čeladi – črno-zelene barve za gorsko kolo še vedno pogrešajo, drugo pa so po pregledu okolice našli v bližini. Lastniku naj bi povzročili za nekaj več kot sto evrov škode.

Vlom v klet

V torek dopoldne so šentjernejski policisti opravili ogled vloma v klet v Praprečah. Po prvih ugotovitvah so storilci ponoči vdrli v pomožni objekt in odnesli žage za meso in več suhomesnatih izdelkov. Ocenjujejo, da je škode za več kot dva tisoč petsto evrov.

Ukradli akumulatorje semaforjev na delovišču

V noči iz srede na četrtek je voznik poklical na 113 zaradi nedelujočega semaforja na delovišču v Prečni pri Novem mestu. Policisti so ugotovili, da so neznanci iz semaforjev, s katerimi je bilo urejen promet na delovišču ceste, ukradli akumulator. Obvestili so upravljalca delovišča, ki je zagotovil nov akumulator. O višini materialne škode bodo policiste še obvestili.

Kršitve javnega reda in miru

Policisti so obravnavali devet prijav kršitev javnega reda in miru, od tega pet na javnem kraju in štiri v zasebnem prostoru.

Brežiški policisti obravnavajo 26-letno Brežičanko, ker naj bi ponedeljek popoldne, na Trgu izgnancev zmerjala in žalila več ljudi. Ob prihodu policistov je ni bilo več na kraju, poslali ji bodo poziv, da razloži okoliščine dogodka.

V ponedeljek, nekaj pred tretjo popoldne, je na številko policije za interventne primere 113 poklical moški iz Straže pri Raki in povedal, da ga je sosed udaril. Ko so na kraj prišli policisti, so prijavitelja in domnevnega oškodovanca našli v globokem počitku in ga stežka predramili, da bi jim razložil, kaj se je zgodilo (kazal pa je vidne znake opitosti). Ko so se pogovorili še s sosedi so se odločili, da je bil njegov klice lažen in mu bodo poslali plačilni nalog.

V ponedeljek popolne so policisti posredovali v gostinskem lokalu v Krškem, kjer je 35-letnik iz Kerinovega Grma kričal in nadlegoval goste, enega, ki ga je hotel pomiriti, tudi udaril, nato pa zmerjal še natakarico, ki ga je tudi hotela pomiriti. Lastniku lokala pa je še napovedal, da mu bo v zrak spustil lokal. 35-letniku bodo izdali plačilni nalog zaradi kršitve javnega reda in miru.

Tri plačilne naloge bodo napisali šentjernejski policisti 30-letniku iz Otočca in 18-letniku iz Šentjerneja. Starejši naj bi v torek zvečer v pekarni nadlegoval dekle, ki je bila v spremstvu 22-letnega fanta. Ko ga je le-ta na to opozoril, je to 30-letnika tako vznevoljilo, da ga je odrinil in udaril. Med prerivanjem so prišli ven, kjer pa je 22-letniku 18-letnik, ki je bil v družbi s 30-letnikom, zagrozil, da jih bo pošprical s sprejem. Kršitelji so se nato spravili v avto in skupaj odpeljali. Policisti so bili na kraju v treh minutah po klicu. Z zbiranjem obvestil so oba stara znanca kmalu identificirali. 30-letnik bo zaradi kršitev javnega reda in miru dobil dva plačilna naloga, 18-letnik pa enega.

Prvega novembra so novomeški policisti posredovali v Brezju zaradi prijave pretepa. Tam so ugotovili, da je prišlo do prepira med 28-letnikom in 22-letnikom. Pri tem je prvi slednjega udaril po glavi, najverjetneje s kolom, in ga poškodoval. 28-letniku bodo napisali plačilni nalog.

Na Obrežju zasegli avtomobil

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe so prvega novembra pri ciljni mejni kontroli na Obrežju zasegli osebni avtomobil 25-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine, ker so v postopku ugotovili, da vozi avto v času prepovedi uporabe tujega vozniškega dovoljenja na območju Slovenije. Še isto popoldne so ga privedli na okrajno sodišče Krško v takojšnji postopek.

Prometne nesreče

Policisti so iz področja varnosti cestnega prometa obravnavali 47 različnih dogodkov, od tega tri prometne nesreče z lažjimi poškodbami ter 18 z materialno škodo (od tega je bilo deset različnih povoženj divjadi).

V ponedeljek zjutraj je v Leskovcu pri Krškem 83-letni voznik osebnega avtomobila v križišču izsilil prednost 85-letnemu kolesarju, ki je zaradi trka padel in se lažje poškodoval.

V ponedeljek, okoli tretje ure popoldne, je 82-letni voznik osebnega avtomobila, domnevno zaradi neprilagojene hitrosti, pri Stranski vasi izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Pri tem sta se on in 84-letna sopotnica lažje poškodovala.

V ponedeljek zvečer, nekaj pred deveto uro, je prišlo do trka dveh vozil v Škocjanu. Pri trku je nastala le materialna škoda. Policisti so odredili preizkus alkoholiziranosti obema voznikoma, starima 30 let, saj je eden od njiju vozil preveč po sredini ceste in so posumili na njegovo zmožnost varnega upravljanja vozila v cestnem prometu. Pri enemu je rezultati pokazal 0,97 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Ponj so prišli prijatelji, policisti pa so zanj napisali plačilni nalog zaradi povzročitve prometne nesreče (globa 120 evrov) in vožnje pod vplivom alkohola (1200 evrov in 18 kazenskih točk).

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih