fbpx
Mestnik
FOTO: Unsplash.
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Sezona žar(j)enja je tu!

Topli, sončni in predvsem daljši dnevi, polni pozitive in dopustovanj so že skoraj tu, vonj po dobrotah z žara pa se prav ta trenutek marsikje že širi naokoli in za seboj pušča marsikateri »mmmm…«. Da pa bodo takšni odzivi upravičeni, potrebujemo v prvi vrsti odlično meso najvišje kakovosti in svežo (domačo) zelenjavo, pa tudi nekaj spretnosti žar mojstrov. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kaj in predvsem kako pripraviti mesne in zelenjavne žar dobrote tako, da se jih bodo povabljeni še dolgo spominjali.

Kater žar izbrati?

Žar na plin je definitivno prava izbira za začetnike, saj je precej bolj enostaven za uporabo in pečenje, ker ne zahteva veliko dela oziroma se ne razlikuje tako zelo po načinu priprave hrane v »navadni« kuhinji. Odsotnost pepela predstavlja prednost pri čiščenju a pomanjkljivost dimljenega okusa in vonja.

Žar na oglje pa je žar, za katerega mnogi pravijo, da je »edini pravi«, tisti, ki da jedem pravi dimljen okus. Dejstvo je, da je ta precej zahteven, saj je treba najprej poskrbeti za oglje, njegovo temperaturo, zahteva tudi osredotočenost na meso oziroma stvari, ki jih pripravljamo, saj jih je treba budno opazovati. Pa vendar, ljubiteljem žara prav to predstavlja užitek – vsaj dokler jim ne ponagaja veter, ki je za to vrsto peke zelo neugoden.

Foto: Unsplash.

Nasveti žar mojstrov

  • površino žara namažite z maščobo, da se jedi ne bodo prijele, pa tudi videti bodo okusnejše;
  • meso nekaj ur pred pečenjem postavite na sobno temperaturo;
  • meso pecite počasi in na zmerni temperaturi, da ne bo ali presuho ali surovo;
  • meso obrnite le enkrat: na eni strani pecite 60 % časa, nato meso obrnite in ga pecite še preostalih 40 %;
  • po peki naj meso nekaj minut počiva (pod pokrovko), da vsrka lastne sokove.

Okusne žar priloge

Še tako velikim ljubiteljem mesa na pikniku prija kakšen kos dobro pripravljene zelenjave z žara. Še posebej primerne za takšno pripravo so bučke, paprike, jajčevec in cela koruza, krožnike pa lahko popestrite tudi še z dodatkom sira za žar, s katerim gotovo ne morete zgrešiti.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih