fbpx
Mestnik
(Foto: Jadranka Meglen, članica UO)
Aktualno Novice Psihologija

Skrivnosti javnega nastopanja

Nastopamo v bistvu vsak trenutek, le publika je različna in od naše sposobnosti je odvisno, kako nas sprejema.

Po daljšem premoru zaradi situacije, ki je prevladovala zadnje mesece, smo se konec maja srečali tudi člani Kluba poslovne odličnosti Dolenjske in Bele krajine. Ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov smo medse povabili predavateljico Marjanco Trščinar Antić, ki je za nas vodila delavnico o javnem nastopanju.
Kljub temu, da delavnica z naslovom Skrivnosti javnega nastopanja morda deluje zelo dolgočasna, je bila ta vse prej, kot to. Pogovarjali smo se pravzaprav o strahu, predvsem tistim pred javnim nastopanjem, ki pa je precej pogostejši, kot sem si mislila – 80 % ljudi je strah javnega nastopanja, med katerimi pa je več kot 40 % poslovnežev in managerjev.

Vsak strah ima svoj začetek

Zanimivo je, da edina strahova, ki ga imamo ob rojstvu, sta strah pred glasnim zvokom ter pred padanjem. Kako pa pridobimo druge? Z izkušnjami. Kar malo strašljivo je, da nas te izkušnje spremljajo celo življenje. Vsak naš strah ima torej svoj začetek. Če se na primer bojiš javnega nastopanja, se morda spomniš, kdaj se je to prvič zgodilo. Po navadi gre nekako tako: ‘Bila sem v osnovni šoli in sem morala predstaviti domačo nalogo pred razredom. Šla šem pred tablo in v sekundi, ko sem odprla usta, sem pozabila vse, kar sem želela povedati. V tem trenutku sem se odločila, da ne bom več govorila pred ljudmi.’ In to nas lahko spremlja še leta kasneje.

Potrebno stopiti iz cone udobja

Druga zanimivost je, da se bojimo le stvari, ki bi se lahko zgodile in ne toliko tistih, ki se dejansko zgodijo. Ko pogledamo tako, je strah res neavtentičen dokler nam nekaj res ne grozi. V realnosti pa se bojimo ogromno stvari, ki pravzaprav sploh niso resnične. In kaj storiti s tem? Kajti vedeti še ne naredi spremembe. Rezultati ležijo v akciji – narediti tisto, česar nas je najbolj strah, pa čeprav je neudobno. Na drugi strani strahu je svoboda. Kaj pa je tebe strah narediti, pa si pravzaprav želiš?

Generalni donator izobraževanja je bil naš dolgoletni partner podjetje Brinox. Za članice kluba je bilo tako izobraževanje brezplačno. Zahvaljujemo se ge. Trščinar Antić in Hotelu Center za ugodnosti, ki smo jih bile deležne.

Sara Zupančič, članica

Foto: Jadranka Meglen, članica UO

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih