fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Zanimivosti & Zabava

ŠOLSKA TORBA: Kako in katero izbrati?

Zakorakali smo v zadnji mesec počitnic in skrajni čas je, da se v akcijo za šolskimi potrebščinami podate vsi, ki si le-teh še niste priskrbeli. Za vse prvošolčke je to še posebej pomembna priložnost, v katero skušajte otroka kar najbolj vplesti in mu izbor potrebščin prepustite v čim večji meri. Šolska torba je še posebej pomembna izbira, saj je pravzaprav edina potrebščina, ki lahko vpliva tudi na zdravje otroka oziroma njegove hrbtenice, ob skrbni uporabi pa lahko z otrokom »raste« skozi več let šolanja. Zato, dragi starši, je izbira šolske torbe res pomembna in nanjo glejte kot v naložbo. Naložbo v otrokovo zdravje, ki je vedno na prvem mestu.

Otroci prvošolčki oziroma tisti, v prvi triadi osnovne šole, pravzaprav šolsko torbo niti ne uporabljajo toliko, saj večinoma šolske potrebščine puščajo v šoli. Isto torbo ima zato otrok lahko več let, tako da je nakup dobre šolske torbe pravzaprav naložba – predvsem v zdravo držo, s katero ima težave več kot polovica slovenskih osnovnošolcev.

Teža torbe < 10 % otrokove teže

Pri izbiri torbe je definitivno pomembna teža le-te, saj so otroci vendarle stari šele nekaj let in izbira torbe, ki tehta več kot dva kilograma je definitivno neprimerna. Priporoča se, da teža torbe ne presega desetih odstotkov otrokove teže, saj se v nasprotnem primeru otrok začne nagibati naprej in posledično zgrbi celoten zgornji del telesa. Torba tudi naj ni širša od otrokovega telesa.

Zračno in oblazinjeno hrbtišče

Del torbe, ki se dotika hrbta otroka, naj bo čim bolj čvrsto, oblazinjeno in zračno ter prilagojeno anatomiji hrbtenice. To je posebej pomembno v prvem triletju osnovne šole, priporočljivo pa je tudi pozneje.

Široke in oblazinjene naramnice

Teža torbe se bo po otrokovih ramenih najbolje razporedila, če bodo naramnice široke in mehke, kar bo kar najbolj odpravilo nelagodje teže.

Kako jih namestiti?

Naramnice vedno namestite med vratnim predelom in ramenskim sklepom. Zategnjene so pravilno, če je približno 70 odstotkov celotne teže na bokih, zgolj 30 pa na ramenih. Spodnji rob torbe naj bo v višini pasu.

Odsevniki

Skozi leto se v šolo odpravljamo v najrazličnejših vremenskih pogojih, zato je torba z odsevniki definitivno prednostna izbira pred torbami brez odsevnikov, saj so otroci z njimi bolj in predvsem prej opazni drugim udeležencem v prometu.

Enostavno odpiranje in zapiranje

Da je otrok pri uporabi šolske torbe kar najbolj samostojen, mora bit sistem odpiranja torbe čim bolj enostaven in priročen. Tako je denimo odpiranje na gumb boljša izbira kot odpiranje na denimo zadrgo ali zaklopce, kjer se lahko blago zatakne oziroma je potrebne kar nekaj truda in moči, da otrok torbo lahko odpre.

Torbe po triadah:

  • 1. triada: Šolske torbe škatlaste oblike in anatomsko oblikovane.
  • 2. triada: Šolski nahrbtnik, a oblazinjen model, ki je samostoječ.
  • 3. triada: Večina nosi mehke nahrbtnike, ki so tudi bolj »moderni«, a se – če se le da – z najstnikom dogovorite za nošnjo nahrbtnika z ojačanim hrbtiščem.

Kaj pa torbe na kolesih?

Mnenje stroke o torbah na kolesih je precej različno. Medtem ko nekateri ta način zaradi velike razbremenitve hrbtenice zelo podpirajo, ji drugi zaradi giba oziroma položaja roke pri vlečenju torbe za seboj nasprotujejo. Dejstvo je, da takšna torba ni najboljša izbira za otroke v prvem triletju osnovne šole, od 4. razreda dalje pa se ob menjavanju »vlečnih rok« (torej, da torbe za seboj ne vlečemo vedno z eno in isto roko) brez težav odločite tudi za to opcijo.

Ljubezen na prvi pogled

Otroci, sploh tisti, ki bodo šolski prag prestopili prvič, imajo do šole različna občutenja. Nekateri se šole zelo veselijo in komaj čakajo, da začnejo novo obdobje v življenju, spet drugi bi raje še kako leto preživeli v vrtcu ali doma. No veselje do šole jim lahko (še bolj) pričaramo s tem, da jih odpeljemo v izbrano trgovino, kjer si bodo šolsko torbo in tudi druge šolske potrebščine izbrali sami. S tem bodo občutili odgovornost in nekakšno »moč«, kar jim bo nedvomno pričaralo (še) lepše občutke do šole in šolanja.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih