fbpx
Mestnik
FOTO: Mestna občina Novo mesto.
Aktualno Narava & zdravje

SOUOD bo vršila nadzor nad kmetijskimi dejavnostmi ob cesti

Medobčinski inšpekcijski organ Skupne občinske uprave občin Dolenjske sporoča, da bodo izvajali redni nadzor nad morebitnimi posegi v območje javne ceste v času oranja in ustrezno ukrepali v primeru ugotovljenih nepravilnosti.

Medobčinski inšpektorat SOUOD opozarja, da morajo kmetje pri oranju zemljišč paziti, da ne onesnažijo in poškodujejo ceste ter da orjejo v primerni razdalji od roba ceste. V Zakonu o cestah je določeno, da se ne sme orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno na cesto. Prav tako je prepovedano na cestišču ceste vlačiti pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ali tovor ter onesnaževati cesto.

Zaradi neupoštevanja pravilnih odmikov namreč prihaja pri oranju kmetijskih površin do poškodb bankin in vozišča. Orači obračajo traktorje s priključki na cestnem svetu, celo na asfaltnem vozišču, s čimer prihaja do poškodb bankin, razpokanosti asfalta, posedanja roba cestišča, hkrati pa tudi do onesnaženja cestišča z nanosom blata in zemlje. Orač oziroma voznik delovnega stroja je dolžan pred vključitvijo v promet, pnevmatike očistiti blata, zemlje in drugih snovi, so zapisali na občinski spletni strani.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih