fbpx
Mestnik
FOTO: Osebni arhiv.
Featured Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Šparglje in grenčine na spomladanske krožnike

Če želimo svojo prehrano sezonsko prilagoditi, se z največjimi izzivi srečamo spomladi, ko zalog v kleteh ni več, sveže zelenjave pa tudi še ni na vrtovih. A tudi v tem času lahko jemo raznoliko, a vseeno sezonsko (in lokalno).

Da bi jedli sezonsko, se odločimo, ker vemo, da sezonska hrana zagotavlja najkrajšo pot od njive do krožnika, na ta način ohrani največ svežine in okusa, je cenejša, in ker naše telo potrebuje sezonsko prilagojeno prehrano. Poleti naše telo potrebuje hrano, ki nas hladi, pozimi hrano, ki greje, spomladi pa izbiramo grenka živila, s katerimi jetra spodbudimo, da se prečistijo po obdobju težke zimske hrane. Priporočljivo je, da v tem času omejimo uživanje kislih okusov, povečamo pa lahko količino sladkih in pekočih živil. Izogibamo se nekuhani, mrzli in ocvrti hrani. Na krožniku se v tem času pogosteje znajde čebula, por, gobe, špinača, zelenolistna zelenjava.

Spomladi izkoristimo, kar nam ponuja prebujajoča se narava – regrat, koprive, čemaž, šparglji, radič, artičoka, koromač. Foto: osebni arhiv

Z raznolikimi spomladanskimi okusi lahko seznanite tudi dojenčke, ki se šele spoznavajo s hrano. Špargljev ne smemo preveč razkuhati in jih bodo lahko enostavno prijeli v roke in jedli, lahko pa jih narežemo na tanjše kolobarje in jih uporabimo v omletah, polpetih, omakah in podobno. Čemaž sprva uporabljamo kot začimbo, starejšim otrokom pa ga že lahko pripravimo podobno kot špinačo.

Jernej Redek prisega na šparglje z jajci in slanino, v času sezone jih obvezno jé vsaj vsak drugi dan. Foto: osebni arhiv

V aprilu se začenja sezona špargljev, ki nas bodo razvajali vse do začetka junija. Jernej Redek s kmetije Redek v Novem mestu nam je povedal, zakaj je šparglje bolje kupiti pri kmetu: »Nakup špargljev v trgovini je tvegan, saj nikoli ne vemo koliko so stari in kakšna pot je za njimi. Težavo predstavljajo poceni šparglji, ki so za obstoj svežine obdelani z različnimi postopki, tako je vprašljiva tudi njihova prehranska vrednost. Na kmetiji poskrbimo, da kupite sveže šparglje, niso obdelani z nobenim tehnološkim postopkom, le oprani z vodo v kolikor jih pobiramo v času dežja in so blatni. Odločitev za nakup špargljev na kmetiji pomeni, da se kupec zaveda pomena svežih špargljev, lokalne oskrbe, podpira domačega kmeta in seveda imajo takšni šparglji tudi manjši ogljični odtis.« Ali so šparglji res sveži, preverite z lomljenjem poganjka iz spodnje strani. Če špargelj ne poči, pomeni, da ni svež. Jernej Redek pa nam je zaupal še en trik: »Šop špargljev pomanemo v rokah. Sveži šparglji imajo značilen cvileč zvok, rečemo, da šparglji cvilijo.« Pot od njive do krožnika naj bo čim krajša. V sodobnih hladilnikih jih sicer lahko hranimo do enega tedna, a se moramo zavedati, da bo špargelj vsak dan manj kakovosten.

MZL.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih