fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki

Spet je čas za Filmski teden Evrope

Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje v okviru Razvojnega centra Novo mesto, tudi letos pripravlja zdaj že tradicionalen ter med obiskovalci vse bolj priljubljen in prepoznaven Filmski teden Evrope. Med 6. in 8. julijem si bodo ljubitelji evropske filmske produkcije oz. ljubitelji filma na sploh na idilični lokaciji novomeškega gradu Grm lahko ogledali tri nagrajene in žanrsko različne celovečerne filme.

V četrtek, 6. julija, bo na sporedu film Milosti polni (Llenos de gracia), ki govori o skupini dečkov iz internata El Parral, ki morajo dolgo počitniško poletje ostati med samostanskimi zidovi, saj nimajo družin in domov, kamor bi se lahko vrnili. Da jim ni dolgčas, si izmišljajo kup predrznih potegavščin, s katerimi jezijo okoliške krajane. Dan pozneje bo na vrsti film Nažgani (Drunk). Zgodba izpostavlja norveškega psihiatra, ki postavi teorijo, da se ljudje rodimo z 0,5 promila prenizko ravnijo alkohola v krvi ter da zmerna opitost odpre našega duha, prežene težave in podžge ustvarjalnost. Zadnji filmski večer pod zvezdami, v soboto, 8. julija, pa obiskovalce čakata še Tori in Lokita (Tori et Lokita). Tori je 12-letni deček iz Benina, Lokita pa najstnica iz Kameruna. Oba sta v iskanju boljše prihodnosti sama prepotovala dolgo pot v Evropo in postala nerazdružljiva prijatelja – kot brat in sestra …

Vsi filmi bodo prevajani ob 21. uri, v primeru slabega vremena pa bo dogodek prestavljen v Anton Podbevšek Teater.

Brezplačne vstopnice za ogled filmov obiskovalci rezervirajo prek spletnega obrazca https://forms.office.com/e/4Lcn7KKPRv ali na europe.direct@rc-nm.si.

Namen Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Po vsej Sloveniji bodo na voljo bodo številne brezplačne projekcije, vsi predvajani filmi pa so prejemniki sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Med njimi bodo tudi filmi, ki so bili v preteklosti finalisti za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Dogodek delno financira Evropska unija. Podpira ga tudi Mestna občina Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih